De Israëlische premier Benjamin Netanyahu veroorzaakt heel wat ophef met zijn uitspraken tijdens een toespraak voor het Zionist Congress in Jeruzalem. Zo zei hij dat Adolf Hitler de Joden aanvankelijk enkel wilde uitwijzen uit Europa en niet uitroeien, maar dat de moefti van Jeruzalem Hajj Amin al-Husseini de nazileider aanspoorde om de Joden te 'verbranden'. Beidden ontmoetten elkaar in november 1941 in Berlijn.

Vanaf 2:50 in de video

Kritiek

Dina Porat, hoofdhistoricus van het Holocaust-memorial Yad Vashem en professor Joodse Geschiedenis aan de universiteit van Tel-Aviv, zei aan de krant Yedioth Ahronoth dat de beweringen van Netanyahu 'feitelijk onjuist' zijn.

'Je kunt niet zeggen dat het de moefti was die aan Hitler het idee gaf om de Joden te doden of te verbranden. Dat klopt niet. Hun ontmoeting vond plaats na een reeks gebeurtenissen die daarop wijzen.'

Volgens professor Dan Michman, hoofd van het Institute of Holocaust Research aan de Bar-Ilan University en van het International Institute for Holocaust Research aan Yad Vashem, zegt dat Hitler en Al-Husseini elkaar wel degelijk ontmoetten, maar dat 'de Endlösung toen al opgestart was'.

Haat

Ook uit politieke hoek krijgt 'Bibi' kritiek. Oppositieleider Isaac Herzog zegt dat de uitspraken negationisten in de kaart spelen. Zo schreef hij op zijn Facebookpagina: 'Dit is een gevaarlijke vertekening van de geschiedenis. Ik eis dat hij ze onmiddellijk rechtzet omdat ze de Holocaust, het nazisme en Hitlers aandeel in de ramp van ons volk minimaliseren.'

De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat, secretaris-generaal van de PLO, verwoordt het zo: 'Het is een trieste dag in de geschiedenis nu blijkt dat de leider van de Israëlische regering zijn buren zo sterk haat dat hij bereid is om de grootste oorlogscrimineel ooit vrij te spreken voor de moord op zes miljoen Joden'.

Collaboratie

Al-Husseini, die in 1974 overleed, was een beruchte Arabische nationalist en moslimleider die gewelddadig verzet leidde tegen de zionisten en de Britse autoriteiten in wat toen nog het Brits mandaatgebied Palestina was, in de jaren 1920 en 1930. Hij ontvluchtte het gebied in 1937 en zocht steun bij de nazi's.

Volgens de website van het US Holocaust Memorial Museum was Husseini in 1941 in Berlijn met de bedoeling Hitler te overtuigen om openlijk zijn steun uit te spreken voor de oprichting van een Arabische staat, iets wat de nazileider weigerde. (KVDA)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu veroorzaakt heel wat ophef met zijn uitspraken tijdens een toespraak voor het Zionist Congress in Jeruzalem. Zo zei hij dat Adolf Hitler de Joden aanvankelijk enkel wilde uitwijzen uit Europa en niet uitroeien, maar dat de moefti van Jeruzalem Hajj Amin al-Husseini de nazileider aanspoorde om de Joden te 'verbranden'. Beidden ontmoetten elkaar in november 1941 in Berlijn.Dina Porat, hoofdhistoricus van het Holocaust-memorial Yad Vashem en professor Joodse Geschiedenis aan de universiteit van Tel-Aviv, zei aan de krant Yedioth Ahronoth dat de beweringen van Netanyahu 'feitelijk onjuist' zijn. 'Je kunt niet zeggen dat het de moefti was die aan Hitler het idee gaf om de Joden te doden of te verbranden. Dat klopt niet. Hun ontmoeting vond plaats na een reeks gebeurtenissen die daarop wijzen.'Volgens professor Dan Michman, hoofd van het Institute of Holocaust Research aan de Bar-Ilan University en van het International Institute for Holocaust Research aan Yad Vashem, zegt dat Hitler en Al-Husseini elkaar wel degelijk ontmoetten, maar dat 'de Endlösung toen al opgestart was'.Ook uit politieke hoek krijgt 'Bibi' kritiek. Oppositieleider Isaac Herzog zegt dat de uitspraken negationisten in de kaart spelen. Zo schreef hij op zijn Facebookpagina: 'Dit is een gevaarlijke vertekening van de geschiedenis. Ik eis dat hij ze onmiddellijk rechtzet omdat ze de Holocaust, het nazisme en Hitlers aandeel in de ramp van ons volk minimaliseren.'De Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat, secretaris-generaal van de PLO, verwoordt het zo: 'Het is een trieste dag in de geschiedenis nu blijkt dat de leider van de Israëlische regering zijn buren zo sterk haat dat hij bereid is om de grootste oorlogscrimineel ooit vrij te spreken voor de moord op zes miljoen Joden'.Al-Husseini, die in 1974 overleed, was een beruchte Arabische nationalist en moslimleider die gewelddadig verzet leidde tegen de zionisten en de Britse autoriteiten in wat toen nog het Brits mandaatgebied Palestina was, in de jaren 1920 en 1930. Hij ontvluchtte het gebied in 1937 en zocht steun bij de nazi's.Volgens de website van het US Holocaust Memorial Museum was Husseini in 1941 in Berlijn met de bedoeling Hitler te overtuigen om openlijk zijn steun uit te spreken voor de oprichting van een Arabische staat, iets wat de nazileider weigerde. (KVDA)