Hoe worden afgevaardigden toegekend?

Het Capitool in Washington DC, waar zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden zetelen. © Belga
Rudi Rotthier

Per staat is er tijdens de voorverkiezingen de klassieke winst-verlies-rekening voor kandidaten in procenten.

Maar de nominatie wordt uiteindelijk bepaald door afgevaardigden (delegates). Afgevaardigden zijn vertegenwoordigers van de partij in hun staat, die op de nationale partijconventie kunnen stemmen. Per primary of caucus kent elke staat een vooraf bepaald aantal afgevaardigden toe. Het aantal hangt samen met het aantal bewoners van de staat. Maar de toekenning gebeurt niet overal op dezelfde wijze. Er zijn staten die proportioneel hun afgevaardigden verdelen. Dat gebeurde in de vroege staten Iowa en New Hampshire, waar Donald Trump na twee keer winst 32 afgevaardigden achter zich kreeg, tegen 17 voor zijn enige resterende rivaal Nikki Haley.

Proportionele verdeling is de regel aan Democratische kant, maar bij de Republikeinen is er een systeem in voege dat staten, die hun verkiezing houden na 15 maart, de mogelijkheid biedt alle afgevaardigden aan de winnaar toe te kennen, of een hybride systeem te introduceren een groter deel aan de winnaar toekent. Dat maakt aan Republikeinse kant dat, als het nog niet beslist zou zijn, de afgevaardigden die vanaf 15 maart toegekend worden snel een genomineerde bepalen.

Bij de Republikeinen zijn er 2429 afgevaardigden te verdelen. 1215 afgevaardigden volstaan om de nominatie binnen te halen.

Bij de Democraten is het ingewikkelder, omdat daar behalve proportioneel verkozen afgevaardigden ook nog onverkozen superafgevaardigden in het spel zijn, die in een tweede kiesronde hun stem hebben. Dat maakt dat er plusminus 3788 verkozen afgevaardigden zullen zijn voor de eerste stemronde tijdens de Conventie, en om en bij 744 onverkozen afgevaardigden voor elke verdere ronde, als die nodig blijken (de getallen zijn afkomstig van Ballotpedia). De onverkozen afgevaardigden vertegenwoordigen het partijapparaat, Mogen onder meer onverkozen stemmen: Democratische gouverneur, ex-presidenten, volksvertegenwoordigers en senatoren, huidige of gewezen leiders van de federale partij. Het is dit keer onwaarschijnlijk dat er meerdere rondes nodig zullen zijn om Biden te verkiezen.

Wat gebeurt er met afgevaardigden van kandidaten die uit de race stappen? Ron DeSantis haalde in Iowa 9 Republikeinse vertegenwoordigers binnen, Vivek Ramaswamy 3, maar ze beëindigden vervolgens hun campagne. In de eerste stemronde op de Conventie worden deze afgevaardigden geacht hun afgehaakte kandidaat toch te blijven ondersteunen, maar in volgende rondes (die er ook aan Republikeinse kant dit jaar wellicht niet zullen zijn) kunnen ze vrij stemmen.

New Hampshire krijgt dit jaar aan Democratische kant geen vertegenwoordiging op de Conventie. Dat was de bestraffing na een dispuut met de federale partij over de kalender. New Hampshire eiste als vanouds een vroege plaats op, en organiseerde de primary op 23 januari, tegen Biden en de partijleiding in, die South Carolina naar voor had geschoven. De federale partij boycotte officieel de primary in New Hampshire, Biden was officieel geen kandidaat, en er werden geen afgevaardigden toegekend. Dat belette Biden niet de primary toch te winnen. Er was een magere opkomst, maar een meerderheid van kiezers schreef de naam van Biden op de kiesbrief, wat gold als een geldige stem.

Ontdek het recentste nieuws van de Amerikaanse verkiezingen 2024.

Partner Content