Hoe kan een Tunesische Belg stemmen?

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Tunesië zal zondag 26 oktober met parlementsverkiezingen een einde maken aan een jarenlange transitieperiode. Tunesische Belgen mogen alvast hun potlood scherpen, want democratie in Tunesië betekent het hoofd breken over duizenden blanco bolletjes.

Tunesiërs wereldwijd trekken naar de stembus, want zondag 26 oktober wordt een nieuw parlement gekozen. Een kleine maand later komt er met de presidentsverkiezingen een einde aan de jarenlange transitieperiode die op de Jasmijnrevolutie (2011) volgde. Tunesische Belgen mogen alvast hun potlood scherpen, want wie democratie wil, mag het hoofd breken over duizenden blanco bolletjes.

13.000 kandidaten voor 217 zitjes

Onmogelijk om een totaaloverzicht te bieden van alle mogelijkheden aanstaande zondag. Het gaat namelijk voor de 33 districten over zo’n 1.300 lijsten met 13.000 kandidaten verdeeld… en dat allemaal voor de verdeling van slechts 217 zeteltjes in het parlement.

Hoewel de nieuwe grondwet een gelijkheid van mannelijke en vrouwelijke volksvertegenwoordigers nastreeft, zijn er slechts 148 vrouwelijke lijsttrekkers te tellen. De volgende regering zal dus hoe dan ook gedomineerd worden door mannen – tenzij zij massaal over het hoofd gezien worden door de kiezers.

De website http://lecomparateur.tn/doet een poging om orde te scheppen in de chaos. Daar zijn alle deelnemers van zowel de parlements- als de presidentsverkiezingen terug te vinden. Bovendien kan de kiezer er op een eenvoudige manier partijprogramma’s en presidentskandidaten vergelijken per thema – zoals economie, sociale zaken of veiligheid en zelfs volgens CV.

Een voorbeeld van een stembrief voor de komende parlementsverkiezingen.
Een voorbeeld van een stembrief voor de komende parlementsverkiezingen.© ISIE

10 Belgische stembureaus

Er is geen stemplicht, maar registreren om te mogen stemmen, was dit jaar dan weer wel verplicht. Dat kon uiterlijk tot 22 juli. Wie hier in België vertoeft met de Tunesische nationaliteit en die deadline over het hoofd zag, zal geen bezoek aan het stemhokje mogen brengen (maar zal tegelijk zijn hoofd niet moeten breken over die duizenden opties).

Maar liefst 5.285.136 Tunesiërs, bijna de helft van de ongeveer 11 miljoen Tunesiers – toonden zich wel geëngageerd. Zo’n 360.000 onder hen leven in het buitenland, zoals bijvoorbeeld België.

Wie vanuit België wil meebouwen aan een democratisch Tunesië en donderdag zijn stem nog niet uitbracht, kan dat vandaag en morgen nog. Daarvoor werden in ons land dit jaar tien stembureaus opgetrokken (zie onder). De verkiezingsuitslag zou ten laatste 30 oktober moeten worden bekendgemaakt. Daarna volgen nog de presidentsverkiezingen op 23 november, met een mogelijke tweede ronde op 28 december.

Waar kan u in België stemmen voor de Tunesische parlementsverkiezingen?

In Brussel (één in het consulaat, Boulevard Saint Michel 103, en twee in het Tunesische cultureel centrum, Place champs de mars 2), in Luik (Rue de Pitteurs 16), Oostende (zaal Fluisvliet, Vingerlingstraat), Antwerpen-Berchem (De Nieuwe Vrede PC, Vredestraat 16), Ronse (Jeugdcentrum, Gefusilleerdenlaan 36), Charleroi (Place Kennedy 1), Gent (Muide-Meulestede, Patrijsstraat 10) en in het Groot Hertogdom Luxemburg (feestzaal in Bisserwee-L-1922 11).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content