Hoe Hillary Clinton controle kreeg over het partijapparaat dat Bernie Sanders benadeelde

Hillary Clinton tijdens een debat met Bernie Sanders © REUTERS
Rudi Rotthier

Donna Brazile, interimvoorzitter van de Democratische partij, legt in een boek uit hoe Hillary Clinton de partij in een houdgreep had. Ze mocht de aanwervingen en de politieke strategie bepalen omdat ze de schulden hielp wegzuiveren.

Dat blijkt uit een voorpublicatie van het boek in Politico. Het boek Hacks: The Inside Story of the Break-ins and Breakdowns that Put Donald Trump in the White House, zal op 7 november verschijnen.

Donna Brazile nam de leiding van de partij in juli 2016 tijdelijk over nadat uit door WikiLeaks gepubliceerde mails was gebleken dat de Democraten onder voorzitter Sandra Wasserman-Schultz ronduit de kaart van Hillary Clinton kozen in haar nipte strijd voor de nominatie met ‘democratische socialist’ Bernie Sanders.

Daar waren zelfs geen lekken voor nodig. Onder impuls van de partijleiding, het Democratic National Committee (DNC), beperkten de Democraten het aantal debatten, en het eerste ervan was geprogrammeerd op een zaterdagavond, terwijl de meeste tv-kijkers wegzapten naar een wedstrijd van American Football.

Uit de gehackte mails bleek dat de obstructie tegen Sanders verder ging dan het minimaliseren van de eigen debatten (en het monddood maken van de oppositie tegen topfavoriet Clinton). Topmedewerkers van de partij brainstormden of ze journalisten vragen konden laten stellen over het geloof van Sanders. ‘Ik heb ergens gelezen dat hij een atheïst is. Dat kan enkele procenten verschil maken’. Ook het ter sprake brengen van de joodse wortels van Sanders zou positief zijn voor Hillary, werd geopperd. In een andere mail suggereerde een partijmedewerker dat men zou kunnen lekken over chaos in de Sanders-campagne.

Toen Brazile Wasserman-Schultz tijdelijk verving, was dat niet helemaal een geruststelling voor het Sanders-kamp. Ze was eerder met Clinton dan met Sanders. Uit andere gelekte mails zou blijken dat ze als CNN-medewerker een vraag had doorgespeeld aan Clinton…

Maar ze beloofde naar eigen zeggen aan Sanders dat ze duidelijkheid zou scheppen over de vooringenomenheid van de partijleiding. En dat deed ze.

De schuld(en) van Obama

Ze vond, schrijft ze, dat president Barack Obama had nagelaten fondsen te werven voor de partij, en dat Sandra Wasserman-Schultz tussen verkiezingen in niemand had ontslagen (zoals gebruikelijk is), waardoor de partij met een miljoenenput worstelde.

De schulden waren onder Obama opgelopen tot 24 miljoen dollar, en de structurele put bedroeg 10 miljoen. Daarnaast was maandelijks 3,5 tot 4 miljoen nodig om de partij draaiende te houden.

Donna Brazile
Donna Brazile© REUTERS

Hillary Clinton had voorgesteld een deel van de put weg te werken, en de partij mondjesmaat van geld te voorzien, maar daar stond wel wat tegenover.

Er kwam, schrijft Brazile, een Joint Fund-Raising Agreement tussen de partijleiding (DNC), en twee Hillary-organisaties: het Hillary Victory Fund, en Hillary for America.

De overeenkomst stipuleerde dat ‘in ruil voor fondsen werven en investeren in de partij Hillary de financiën van de partij zou controleren, naast de strategie en alle geld dat werd geworven. Haar campagne had vetorecht over de communicatieverantwoordelijke van de partij, en de eindbeslissing over alle andere topposities’ in de DNC. ‘De DNC verbond er zich ook toe overleg te plegen met de campagne over alle andere aanwervingen, budgetten, data, analyses en mailings’.

‘Ik had me al afgevraagd’, aldus Brazile, ‘waarom ik geen persbericht kon schrijven zonder eerst in Brooklyn te passeren. Wel ik had mijn antwoord’. In Brooklyn, New York, had Hillary Clinton haar hoofdkwartier gevestigd.

Daar hield het niet bij op. Clinton zoog volgens Brazile de plaatselijke kassen leeg, en liet plaatselijke kandidaten zonder veel fondsen achter.

‘Gemanipuleerd’

De Joint Fund-Raising Agreement werd in augustus 2015 ondertekend, elf maanden voor Hillary de genomineerde van haar partij werd, en amper vier maanden nadat ze haar kandidatuur had bekendgemaakt. Het was niet illegaal, stelt Brazile, ‘maar het zag er zeker onethisch uit’.

Senator Elizabeth Warren
Senator Elizabeth Warren© EPA

Huidig partijkopstuk, senator Elizabeth Warren, die in 2016 Clinton ondersteunde, gaf in een reactie op de onhullingen toe dat de verkiezingen binnen de Democratische partij gemanipuleerd waren (rigged). Ze riep de huidige partijvoorzitter Tom Perez op om maatregelen te nemen. ‘Dit is een test voor hem’. Perez was de kandidaat van Hillary Clinton en minister onder Barack Obama.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content