‘Hoe Duitsland Griekenland behandelt, is hypocriet’: Thomas Piketty

Thomas Piketty © AFP

De invloedrijke Franse econoom Thomas Piketty vindt dat Duitsland zich hypocriet gedraagt tegenover Griekenland. Hij herinnert eraan dat Griekenland een van de landen was die na de Tweede Wereldoorlog de oorlogsschulden van Duitsland kwijtschold, zodat het land zich kon herpakken. Piketty pleit voor een gelijkaardige grote schuldenconferentie.

Thomas Piketty werd wereldberoemd door zijn boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw’, waarin hij het probleem van de toenemende ongelijkheid aankaart. De Knack-redactie verkoos hem vorig jaar tot Man van het Jaar.

In een interview met de Duitse krant Die Zeit haalt Piketty, die net als verschillende andere economen een groot tegenstander van het Europese besparingsbeleid is, zwaar uit naar de Duitse regering. Hij herinnert eraan dat de Duitsers in 1953 zelf genoten van een omvangrijke schuldkwijtschelding, bedoeld om het door oorlog verscheurde land er weer bovenop te helpen.

Grap

Duitsland heeft zijn sterke economische positie van vandaag (het ‘Wirtschaftswunder’) alleen te danken aan de vergevensgezindheid van de geallieerden na WOII, zegt hij. Een van de landen die toen de schuldkwijtschelding voor Duitsland ondertekenen, was… Griekenland.

De Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel
De Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel© reuters

‘Wanneer ik de Duitsers hoor zeggen dat ze erop staan dat schulden moeten worden terugbetaald, dan denk ik: wat een gigantische grap. Duitsland is het land dat nooit zijn schulden heeft terugbetaald. Het heeft geen voet om op te staan om andere landen de les te lezen’.

Niet boeten

Piketty waarschuwt in Die Zeit dat beslissingen over het al dan niet ‘vergeven’ van de Grieken nog generaties lang gevolgen kan hebben. ‘We kunnen niet verwachten dat de komende generaties nog decennia moeten boeten voor de fouten van hun ouders.’

De Fransman erkent dat de Grieken grote fouten hebben gemaakt. ‘Tot 2009 vervalste de Griekse regering de boeken. Maar de jonge generatie Grieken is niet verantwoordelijk voor de fouten van hun ouders, evenmin als de jonge generatie Duitsers in de jaren 1950 en 1960. We moeten vooruit kijken.’

Europese gedachte

‘Europa is gebouwd op schuldkwijtschelding en op investeringen in de toekomst, niet op de idee van eindeloos boeten. Dat moeten we onthouden,’ aldus Piketty. De Duitse conservatieven brengen de Europese gedachte in gevaar met hun strikte bezuinigingsmaatregelen, vindt hij.

Piketty roept op tot een grote Europese schuldenconferentie, zoals die na de Tweede Wereldoorlog. ‘Een herstructurering is niet alleen in Griekenland, maar in veel Europese landen onvermijdelijk.’ (KVDA)

Lees het volledige vertaalde interview met Thomas Piketty in Knack van 7 juli. Neem nu een voordelig abonnement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content