Hiroshima herdenkt slachtoffers atoombom 78 jaar geleden

Mensen branden wierookstokjes voordat ze bidden voor de slachtoffers van de Amerikaanse atoombom in 1945, in het Peace Memorial Park in Hiroshima, Japan, 6 augustus 2023. © Reuters

In de Japanse stad Hiroshima zijn zondag de slachtoffers herdacht van de eerste aanval met een atoombom, exact 78 jaar geleden.

Onder meer burgemeester Kazumi Matsui en premier Fumio Kishida namen in het Vredespark deel aan de herdenkingsplechtigheid. Om 8.15 uur, het tijdstip waarop de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay op 6 augustus 1945 de atoombom ‘Little Boy’ op Hiroshima had gedropt, werd een minuut stilte gehouden.

In een toespraak wees burgemeester Kazumi Matsui op de toenemende nucleaire dreiging in de wereld. Hij riep alle regeringsleiders op om afstand te nemen van het principe van nucleaire afschrikking.

De burgemeester toonde zich wel hoopvol over het feit dat de G7-leiders tijdens hun top in mei een bezoek aan het Vredespark hadden gebracht. Dat toont aan dat “de geest” van Hiroshima hen heeft bereikt, zo klonk het.

Bij de Amerikaanse aanval op Hiroshima zijn 78 jaar geleden 140.000 mensen om het leven gekomen. Een deel van de slachtoffers stierf onmiddellijk, anderen overleden maanden later als gevolg van de straling. Bij een tweede atoombom op Nagasaki, drie dagen later, vielen bijna 75.000 doden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content