Hipkins volgt Ardern op als premier Nieuw-Zeeland

(Archiefbeeld) Chris Hipkins (rechts) op een persconferentie met premier Jacinda Ardern in oktober 2022.

De 44-jarige Chris Hipkins gaat de regering van Nieuw-Zeeland leiden. De huidige minister van Onderwijs, Politie en Publieke Diensten is de enige kandidaat die de sociaaldemocratische partij van de scheidende premier Jacinda Ardern naar voren schuift.

Hipkins zit sinds 2008 in het parlement, maar staat vooral bekend om zijn rol als bevoegd minister voor COVID-19 tijdens het hoogtepunt van de pandemie. De benoeming van de 44-jarige politicus moet nog formeel worden bekrachtigd door de Labour Party. Dat zal zondag plaatsvinden, aldus Labour fractieleider Duncan Webb zaterdag in een verklaring.

Daarna zal Ardern naar verwachting formeel haar ontslag indienen en zal Hipkins worden beëdigd als de 41ste premier van Nieuw-Zeeland. 

Ardern, die in 2017 als 37-jarige een van ’s werelds jongste vrouwelijke regeringsleiders werd, kondigde deze week verrassend aan haar functie per 7 februari neer te leggen. Ze zei er niet genoeg energie meer voor te hebben. Op 14 oktober kiezen de Nieuw-Zeelanders een nieuw parlement.

Partner Content