Hillary Clinton en Donald Trump richten pijlen reeds op elkaar

Hillary Clinton en Donald Trump © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Hoewel geen van beiden al zeker is van de nominatie voor de presidentsverkiezingen, richten Hillary Clinton en Donald Trump na Super Tuesday al de pijlen op elkaar.

Zowel Hillary Clinton als Donald Trump won zoals verwacht overtuigend de voorverkiezingen op Super Tuesday. De voormalige First Lady haalde 7 van de 11 staten bij de Democraten binnen, de excentrieke vastgoedmiljardair minstens 7 van de 11 staten bij de Republikeinen. Bekijk het overzicht.

Voor de precieze verdeling van het aantal vertegenwoordigers voor de nationale partijconventies is het wachten op de definitieve resultaten, maar het is duidelijk dat beide kandidaten hun voorsprong op de tegenstand flink uitbreiden. Zoveel zelfs, dat ze kennelijk geen rekening meer houden met een nederlaag en hun pijlen al op hun vermoedelijke tegenstander in november richten.

Clinton versus Trump

In haar overwinningsspeech zei Clinton: ‘De inzet in deze verkiezingen is nooit hoger geweest en de retoriek die we horen aan de andere kant nooit lager. We gaan ons niet laten verdelen’.

Trump van zijn kant benadrukte dat hij een unifier (iemand die verenigt) is en de gevechten binnen de Republikeinse partij achter zich kan laten om te focussen op de feitelijke presidentsverkiezingen tegen Clinton. ‘Als dit allemaal achter de rug is, dan ga ik achter één persoon aan, Hillary Clinton,’ zei hij in Florida.

Niet opgeven

Ted Cruz, Trumps dichtste achtervolger, riep de andere kandidaten op om uit de race te stappen om meer kansen te hebben tegen Trump. ‘Onze campagne is de enige die al heeft gewonnen, kan winnen en zal winnen van Trump.’ Marco Rubio, die met Minnesota één staat won op Super Tuesday, gaat daar alvast niet op in.

De enige overgebleven concurrent voor Clinton bij de Democraten, Bernie Sanders, is evenmin van plan om de handdoek te gooien. ‘We zullen op deze Super Tuesday honderden afgevaardigden binnenhalen. Ik heb altijd gezegd dat deze campagne niet alleen over een nieuwe president gaat, maar ook over een politieke revolutie.’

Analyse: Trump wint, terwijl rivalen onderling vechten – Hillary wint, maar veegt Bernie niet weg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content