‘Het spijt me niet nog meer mensen gedood te hebben’ (Breivik)

© Reuters

Massamoordenaar Breivik kwam na de voorlezing van het vonnis uit de hoek met een ultieme provocatie. Hij verontschuldigde zich ‘voor niet nog meer mensen gedood te hebben’.

Breivik sloot de zitting van zo’n 7,5 uur (pauzes inbegrepen) af met een ultieme provocatie. Hij zei dat hij zijn verontschuldigingen wou aanbieden “aan de nationalistische militanten voor niet nog meer mensen gedood te hebben”. Alvorens hij zijn zin volledig kon afmaken, werd zijn microfoon echter om een onbekende reden afgesloten, en hij werd ook onderbroken door rechter Wenche Elizabeth Artnzen.

De 33-jarige massamoordenaar werd veroordeeld tot 21 jaar cel, de maximumstraf in Noorwegen. Die straf kan echter nog verlengd worden als Breivik een gevaar voor de samenleving blijft.

Breivik: ‘Het verdict is in mijn ogen onwettig’

Anders Behring Breivik heeft na de voorlezing van het verdict in Oslo ook gezegd dat hij de rechtbank niet erkent. Hij zei verder dat hij niet in beroep zal gaan. “Het verdict is in mijn ogen onwettig. Tegelijk kan ik er geen beroep tegen aantekenen, want zo zou ik de rechtbank legitimeren”, verklaarde Breivik, die terug naar de gevangenis wordt gebracht.

Het openbaar ministerie had een psychiatrische internering gevraagd voor Breivik, maar heeft nog niet beslist of het in beroep zal gaan. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content