“Het regime van Muammar Khaddafi is zo goed als voorbij” (Barack Obama)

© Reuters

Vanuit zijn vakantieverblijf in Massachusetts liet de Amerikaanse president Obama weten dat het regime van Khaddafi ten einde loopt.

Het regime van de Libische leider Muammar Kaddhafi loopt op zijn laatste benen, zo heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag tijdens een persmoment vanuit zijn vakantieoord in de staat Massachusetts gezegd. De situatie in Libië is nog steeds zeer troebel, zei Obama. “Er blijft een graad van onduidelijkheid en er zijn nog steeds elementen van het regime die een bedreiging vormen”, aldus de president. “Maar zoveel is duidelijk, het regime van Kaddhafi loopt op zijn einde en de toekomst van Libië ligt in handen van de bevolking.” Er is een keerpunt geweest in Libië, zei Obama. De feestvreugde over de vooruitgang van de rebellen toont aan dat “het nastreven van menselijke waardigheid veruit krachtiger is dan eender welke dictator”.

Amerikaanse steun

Hij voegde eraan toe dat er nog steeds strijd is in Libië, maar Kaddhafi heeft nu de kans het bloedvergieten in te perken door heel expliciet te zeggen dat hij afstand van de macht doet. Obama zei aan het Libische volk dat zijn “moed niet tegen te houden was”. “Uw revolutie is de uwe en uw offers zijn buitengewoon geweest.” De president riep de Libiërs op niet over te gaan tot vergeldingsacties. De overgang moet vreedzaam en rechtvaardig zijn.

Obama beloofde voorts Amerikaanse steun voor de overgang, met inbegrip van humanitaire hulp. “De VS zullen een vriend en partner van Libië blijven”, zei hij. Obama dankte de Amerikaanse en de NAVO-troepen en de Arabische staten voor hun inspanningen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content