‘Het proces in Luxemburg is een belediging voor de journalistiek en voor klokkenluiders’

© RV

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), dat bekend is van LuxLeaks, SwissLeaks en Panama Papers, veroordeelt het aankomende proces van een Franse journalist en twee klokkenluiders. Ze worden door Luxemburg aangeklaagd voor het lekken van vertrouwelijke documenten van het Luxemburgse kantoor van PwC.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), veroordeelt het aankomende proces van de Franse journalist en ICIJ-lid Edouard Perrin en twee klokkenluiders door Luxemburgse aanklagers, voor het lekken van vertrouwelijke documenten van het Luxemburgse kantoor van PwC. Dat laat het ICIJ weten in de volgende mededeling:

Edouard Perrin, voormalig PricewaterhouseCoopers (PwC) auditeur Antoine Deltour en een andere, niet genoemde, voormalige PwC-werknemer, zullen dinsdag voor een Luxemburgse rechtbank verschijnen. Er wordt verwacht dat het proces over het lek van vertrouwelijke documenten van het Luxemburgse PwC-kantoor, zes dagen zal duren.

Edouard Perrin
Edouard Perrin© Mar Cabra

De honderden gelekte documenten vormden de basis van rapporten uit 2012 en 2013 door Perrin, en een algemeen onderzoek in 2014 door ICIJ. Die rapporten en het onderzoek onthulden hoe het piepkleine Europese Groothertogdom zeer efficiënt een belastingparadijs binnen de Europese Unie geworden was. In debatten die blijven oplaaien over collectieve belastingontwijking en transparantie, wordt er nog altijd verwezen naar die onderzoeken.

ICIJ-bestuurder Gerard Ryle zei dat de beschuldiging van Perrin voor het uitoefenen van zijn job als journalist, een belediging was voor de persvrijheid en dat de aanklachten tegen de anderen toonden dat Luxemburg roekeloos afwijzend was voor de vitale rol die klokkenluiders spelen om transparantie te verzekeren.

‘Klokkenluiders moeten geprezen worden, niet veroordeeld. Enkele van de grootste schandalen die recent onthuld werden, hingen volledig af van moedige mensen die bereid waren om samen te werken met journalisten, om onrecht aan het licht te brengen’, aldus Ryle.

‘De verslaggeving van Perrin heeft wereldwijd publieke woede getriggerd over de eerlijkheid van fiscaal beleid en het heeft geleid tot een hervorming, voornamelijk in de Europese Unie. Er was een brede publieke interesse in de informatie die onthuld werd.’

Ik denk dat iedereen zowel de klokkenluider moet bedanken, als de onderzoeksjournalisten die hier een hoop werk in gestoken hebben

‘Dat een stichtend lid van de Europese Unie een journalist aanklaagt, met betrekking tot het verslag doen over iets dat duidelijk publieke interesse opwekt, toont een gebrek aan respect voor de belangrijke rol die journalistiek speelt in het verantwoordelijk houden van de machtigen. Dat een land ook twee vermeende klokkenluiders voor de rechtbank daagt, toont dat Luxemburg nog niet op dezelfde hoogte staat als de publieke opinie.’

Deltour werd beschuldigd van het vermeende lekken van honderden geheime belastingrulings die gedetailleerde vertrouwelijke belastingregelingen tussen Luxemburg en multinationals bevatten. Perrin staat een aanklacht te wachten voor onder meer vermeende medeplichtigheid bij de schending van professionele- en zakengeheimen.

Het ICIJ-onderzoek naar LuxLeaks werd in november en december 2014 gepubliceerd en zette meteen druk op de pas verkozen voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij was namelijk de premier van Luxemburg in de periode dat een groot deel van de controversiële belastingovereenkomsten gesloten werden.

Het onderzoek werd aangehaald in een officieel rapport van de Europese Commissie om de weg vrij te maken voor een ‘fundamentele verandering’ in de Europese belastingregelgeving, waarbij alle lidstaten nu details van belastingovereenkomsten die gemaakt werden met internationale bedrijven, moeten delen. De Luxemburgse minister van Financiën omschreef het onderzoek zelf als een ‘game changer‘, waarna Luxemburg zijn gevecht om belastingruling geheim en buiten het bereik van EU-onderzoeker te houden, stopzette.

In januari heeft Margarathe Vestager, de Europese commissaris voor mededinging die recente onderzoeken geleid tegen het soort agressieve belastingvermijding en -ontwijking dat onthuld werd door LuxLeaks, zei dat ze de Luxemburgse beslissing om te vervolgen, betreurt.

‘Ik denk dat iedereen zowel de klokkenluider moet bedanken, als de onderzoeksjournalisten die hier een hoop werk in gestoken hebben.’ (NSK)

Lees hier de oorspronkelijke mededeling van ICIJ.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content