“Het eindigt deze nacht”

© epa

“Het eindigt deze nacht”, zou de stafchef van het Egyptische leger Sami Eman hebben gezegd tegen de Amerikaanse televisiezender ABC. Verschillende bronnen geven aan dat de Egyptische president Hosni Mubarak zou opstappen.

Verschillende bronnen geven aan dat de Egyptische president Hosni Mubarak mogelijk opstapt. Verwacht wordt dat hij vanavond zijn volk toespreekt.Volgens de Amerikaanse televisiezender ABC heeft stafchef Sami Eman van het Egyptische leger tegen een van zijn verslaggevers gezegd: “Het eindigt deze nacht”. Toen hij tegen de betogers op het Tahrirplein in Kaïro zei “al uw eisen worden ingewilligd”, brak daar gejubel los.

Eerder liet de eerste minister van Egypte, Ahmed Shafiq, al aan de BBC weten dat president Hosni Mubarak mogelijk zou opstappen. “De situatie wordt binnenkort duidelijk”, aldus de premier.

Machtsoverdracht

Ook Hossan Badrawi, de secretaris-generaal van de regeringspartij NDP, vertelde de BBC dat Mubarak waarschijnlijk later vandaag de natie zal toespreken. Hij zegt ’te hopen’ dat de president de macht zal overdragen aan vicepresident Omar Suleiman.

Zowel de Amerikaanse nieuwszender CNN als persagentschap AP zeggen te weten dat Mubarak gaat opstappen. Ook zij halen het leger aan als bron.

Verder meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC dat twee bronnen binnen de NDP het ontslag van Mubarak bevestigen en dat vicepresident Suleiman inderdaad de macht zal overnemen.

De Egyptische regering had al enkele toegevingen gedaan, maar de hoofdeis van de manifestanten – het onmiddellijk vertrek van Mubarak – werd vooralsnog niet ingewilligd. Voor de 16e dag op rij kwamen in Egyptische steden duizenden betogers op straat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content