Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Eva Schram
door Eva Schram

Biden annuleert moslimban en schort financiering grensmuur op

De Amerikaanse presiden Joe Biden heeft woensdag, op zijn eerste dag als president, uiteindelijk vijftien decreten ondertekend. Dat heeft Jen Psaki, woordvoerster van het Witte Huis, bevestigd. Daaronder ook de annulatie van de moslimban, het opschorten van de financiering van muur aan de Mexicaanse grens.

De inreisbeperkingen voor mensen met een paspoort uit zeven landen waar voornamelijk moslims wonen, was een van de eerste beslissingen die Donald Trump nam toen hij in 2017 president werd. Biden noemt de moslimban discriminerend en een belediging voor de waarden van het land.

Ook ondertekende Biden een 'excutive order' die de financiering van de grensmuur stopzet. Trump kondigde in 2019 de noodtoestand uit, waardoor federale middelen van Defensie vrijgemaakt moesten worden voor de bouw van de muur. De grensmuur was een belangrijke campagnebelofte van Trump. Hij wilde op die manier drugdealers en andere criminelen uit Mexico buiten houden, en had zijn aanhangers beloofd dat Mexico de financiering op zich zou nemen.

Verschillende decreten die Biden ondertekende hebben met immigratie te maken. Zo ondertekende hij een decreet waarmee hij het DACA-programma, het "Dreamers"-programma in de volksmond, in ere herstelt. Daardoor kunnen mensen die illegaal het land zijn binnengekomen als kind toch in de VS blijven.

Ook nam Biden actie om een einde te maken aan zeer restrictieve maatregelen die de Trump-administratie invoerde, zoals kinderen weghalen van hun ouders als die illegaal het land willen binnengeraken.

Woordvoerder Psaki gaf ook aan Biden de situatie aan de grenzen op een betere manier wil beheren en ervoor wil zorgen dat de VS een toevluchtsoord blijven voor mensen die het slachtoffer zijn van geweld in hun eigen land. Biden stuurde woensdag een ingrijpende hervorming van het immigratiebeleid door naar de Senaat, met ook een achtjarige procedure waarmee miljoenen illegale immigranten staatsburger kunnen worden.

Het Department of Homeland Security liet tot slot in een mededeling weten dat immigranten uit Latijns-Amerika die het land illegaal binnen komen, vanaf donderdag niet meer teruggestuurd zullen worden naar Mexico in afwachting van hun asielprocedure. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Eerste telefoontje met wereldleider is voor Canadese premier Trudeau

De Amerikaanse president Joe Biden zal vrijdag naar de Canadese premier Justin Trudeau bellen, zijn eerste telefoontje naar een andere wereldleider. Dat heeft woordvoerster van het Witte Huis Jen Psaki woensdag aangekondigd tijdens haar eerste persconferentie. Ze gaf ook aan dat Biden 'de stoel van de VS op het wereldtoneel opnieuw wil claimen'.

Biden zal met Trudeau de sterke band tussen de VS en Canada bespreken, net als het decreet dat de Amerikaanse president ondertekende om de bouw van de pijplijn Keystone XL tussen de VS en Canada stop te zetten. Trudeau drukte woensdag al zijn teleurstelling uit over de beslissing. 'We zijn tevreden dat de president wil strijden tegen de klimaatverandering, maar we zijn teleurgesteld over zijn beslissing over Keystone XL', zei hij. 'We erkennen wel dat Biden zijn campagnebeloften wil waarmaken.'

De pijplijn, een project van de Canadese groep TC Energy ter waarde van 8 miljard dollar (6,6 miljard euro) is omstreden omdat ze nefaste gevolgen heeft voor het klimaat. Ze zou echter een boost geven aan economie van de provincie Alberta, die te lijden heeft onder lage olieprijzen.

De woordvoerster liet nog weten dat er géén telefoontje met de Russische president Vladimir Poetin gepland staat, met een knipoog naar de goede band tussen Trump en zijn Russische collega. 'De president wil concentreren op zijn partners en bondgenoten en de relaties weer opbouwen', zei ze.

Op die manier kunnen de VS opnieuw hun plaats innemen op het wereldtoneel en samenwerken met andere landen om de huidige bedreigingen en problemen aan te pakken. Ze verwees daarbij onder meer naar de decreten die Biden ondertekende om de VS weer te laten toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs en de Wereldgezondheidsorganisatie.

De VS blijven niet bij de pakken zitten: donderdag neemt topimmunoloog en raadgever van het Witte Huis Anthony Fauci al deel aan een virtuele vergadering van de WHO over de coronapandemie.

Tot slot gaf Psaki aan dat de Biden-administratie wil dat Iran zich weer houdt aan de beperkingen die werden afgesproken in het nucleair akkoord van 2015. Het werd ondertekend door Iran, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Rusland, China en de Europese Unie en Trump trok de VS uit het akkoord terug in 2018. Psaki liet woensdag in het midden of de VS weer zouden toetreden tot dat akkoord. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Eerste lid van team-Biden bevestigd in Senaat

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag met een zeer ruime meerderheid de benoeming bevestigd van Avril Haines als Director of National Intelligence (DNI). In die functie zal Haines de verschillende Amerikaanse inlichtingendiensten moeten coördineren. Haines is zo het eerste lid van het team-Biden van wie de aanstelling is bevestigd door de Senaat.

De 51-jarige Haines wordt de eerste vrouwelijke DNI. Eerder al werkte Haines samen met de nieuwe president. Zo was ze van 2013 tot 2015, onder Barack Obama, onderdirecteur van de CIA. De Senaat moet de belangrijke aanstellingen van een nieuwe regering bevestigen.

In de nieuw samengestelde Senaat beschikken de Democraten over een krappe meerderheid. De benoeming van Haines kreeg de steun van 84 senatoren, onder wie verschillende Republikeinen. Tien senatoren stemden tegen. Donderdagmiddag (plaatselijke tijd) kunnen er nieuwe stemmingen rond benoemingen aangekondigd worden. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Woordvoerster Witte Huis wil waarheid en transparantie terugbrengen

De woordvoerster van het Witte Huis Jen Psaki wil, samen met president Joe Biden, waarheid en transparantie terugbrengen naar de persruimte van het Witte Huis en naar het Amerikaanse volk in het algemeen. Dat heeft ze woensdag (plaatselijke tijd) gezegd tijdens haar eerste persconferentie.

De woordvoerster gaf aan heel veel respect te hebben voor de rol van de vrije en onafhankelijke pers. 'We zullen het bij momenten niet akkoord zijn met elkaar, maar we hebben een gemeenschappelijk doel om correcte informatie te brengen naar het Amerikaanse volk', zei ze. 'We willen de waarheid terugbrengen naar het beleid.'

Psaki gaf ook aan de dagelijkse persbriefings te willen hervatten en ook regelmatig briefings te organiseren met gezondheidsexperts over de coronapandemie.

De Biden-administratie keert zo terug naar het pre-Trump-tijdperk. Trumps woordvoerders stonden erom bekend de waarheid niet al te nauw te nemen en Trump beschuldigde de traditionele nieuwsmedia er ook van leugens te verspreiden. Ook vonden er in Trumps Witte Huis maar af en toe persbriefings plaats.

Ter herinnering: Sean Spicer, de eerste woordvoerder van Trump, beschuldigde de pers er tijdens zijn eerste persconferentie van te liegen over de grootte van het publiek dat Trumps inauguratie bijwoonde.

Biden hield eerder op de avond een virtuele eedaflegging met een duizendtal nieuwe personeelsleden van het Witte Huis. Hij riep hen onder meer op om steeds met respect te handelen. 'Iedereen, echt iedereen heeft het recht om met respect behandeld te worden. Dat hebben we de afgelopen 4 jaar echt gemist', zei hij, verwijzend naar Trump.

Ook gaf hij aan dat iedereen fouten maakt, hij ook. Maar dat hij samen met zijn medewerkers die fouten zal rechtzetten. En herinnerde zijn personeelsleden eraan dat ze werken in dienst van het Amerikaanse volk. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Biden tekent decreet over terugkeer in klimaatakkoord van Parijs

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft amper enkele uren na zijn inauguratie een hele reeks 'executive orders' ondertekend. Een van die decreten gaat, zoals op voorhand aangekondigd, over de Amerikaanse terugkeer in het klimaatakkoord van Parijs. Eerder was al aangekondigd dat Biden op zijn eerste dag in totaal zeventien decreten zou ondertekenen. Andere opvallende maatregelen zijn een terugdraaien van de moslimban en weer aansluiten bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Bidens voorganger Donald Trump was in juni 2017 uit dat akkoord gestapt, maar de nieuwe president maakte al meermaals duidelijk dat hij weer wilde aansluiten bij de klimaatambities die de internationale gemeenschap in 2015 in Parijs had afgesloten.

Formeel verlieten de Verenigde Staten het klimaatakkoord pas in november vorig jaar. De oud-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werd door Biden aangesteld als zijn klimaatgezant. Biden toonde zich een groot voorstander van het tegengaan van opwarming van de aarde. In zijn campagne beloofde hij te zullen mikken op nul CO2-uitstoot in 2050 in de VS en op 'de eerste dag' weer aan te sluiten bij het klimaatakkoord. 'We gaan de klimaatverandering bekampen zoals we het tot hiertoe nooit gedaan hebben', zei Biden vanuit het Oval Office.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de Amerikaanse terugkeer al verwelkomd. Tegelijk waarschuwde Guterres de nieuwe Amerikaanse president dat de tijd op raakt om de temperatuurstijgingen in te perken. 'We kijken uit naar het Amerikaanse leiderschap om die internationale inspanningen te versnellen', zei Guterres.

Een van de andere decreten die Biden woensdag al ondertekende voert een mondmaskerplicht in voor gebouwen van de federale overheid ook op 'federale grond', en dat voor minstens 100 dagen. Biden vraagt iedereen in de Verenigde Staten om zeker de volgende 100 dagen in het openbaar een masker te dragen.

Zelfs op het hoogtepunt van de coronacrisis was Trump geen voorstander van mondmaskers. Bij zijn terugkeer in het Witte Huis na zijn eigen besmetting ontdeed Trump zich op theatrale wijze van zijn masker. In de Verenigde Staten alleen bezweken 400.000 mensen aan het coronavirus. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Trump liet 'zeer vriendelijke' brief achter voor Biden

Donald Trump heeft dan toch een brief achtergelaten voor zijn opvolger Joe Biden. Het is een 'zeer vriendelijke brief', zei Biden bij de ondertekening van zijn eerste decreten.

De inhoud van de brief wilde Biden (nog) niet vrijgeven, aangezien hij er eerst met Trump over wil spreken.

Trump was als eerste president in 150 jaar niet aanwezig op de eedaflegging van zijn opvolger. Hij ontving Biden ook niet op het Witte Huis voor de eedaflegging, zoals de traditie dat voorschrijft, maar vertrok na zijn eigen afscheidsceremonie naar zijn buitenverblijf Mar-A-Lago. Het was dan ook niet duidelijk of Trump wel een brief zou achterlaten voor zijn opvolger, maar dat blijkt nu dus wel het geval te zijn.

Mike Pence, die woensdag wel aanwezig was op de eedaflegging, liet eveneens een brief achter voor zijn opvolgster Kamala Harris. Dat de vicepresident een brief schrijft is geen traditie. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Nieuwe Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zweert 3 nieuwe Democratische senatoren in

De nieuwe Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft woensdag drie nieuwe Democratische senatoren ingezworen, zo was rechtstreeks op nieuwszender CNN te zien.

Het betreft Jon Ossoff en Raphael Warnock die bij de tweede ronde van de Congresverkiezingen op 5 januari in de staat Georgia twee Republikeinse zetels hebben afgesnoept, en Alex Padilla die de zetel van Harris in Califonië overneemt. Beide partijen hebben nu vijftig zetels in de Senaat. Bij staken van stemmen geeftdie van Harris de doorslag.

De Democraat Chuck Schumer wordt de meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell de Republikeinse minderheidsleider. Schumer zei woensdag na de eedaflegging van de nieuwe senatoren dat het land nu 'een bladzijde omdraait naar een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van onze democratie, en ik heb veel hoop'.

McConnell en Schumer hebben al afgesproken dat de Senaat de komende jaren georganiseerd zal worden op basis van een eerlijke verdeling, meldde CNN eerder. De Democraten krijgen het voorzitterschap over de commissies, maar beide partijen zullen evenveel leden hebben in die commissies. De Senaat moet zelf nog akkoord gaan met de plannen.

In 2001, toen de verhouding ook al 50-50 was, werd er een soortgelijk pact gesloten. De Democraten hebben nu voor het eerst sinds 2014 heel het Congres en het Witte Huis in handen. Ze verloren in de tweede helft van de tweede ambtstermijn van Barack Obama hun vorige meerderheid in de Senaat. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Nieuwe Amerikaanse president Joe Biden woensdag in Witte Huis aangekomen

De pas beëdigde nieuwe Amerikaanse president Joe Biden is woensdag omstreeks 21.50 uur Belgische tijd met zijn echtgenote Jill het Witte Huis binnengegaan, zo was rechtstreeks op nieuwszender CNN te zien.

In weerwil van de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in Washington rond de inauguratie heeft het nieuwe, 78-jarige, staatshoofd toch besloten een stuk naar het Witte Huis te stappen en zelfs te lopen. Hij legde het laatste stukje van de met een stapsgewijze snelheid voltooide presidentiële parade hand in hand af met zijn vrouw. Ook zijn kinderen en kleinkinderen stapten mee op. Langs de route naar zijn ambtswoning stonden nauwelijks mensen wegens de extreme veiligheidsmaatregelen na de bestorming van het Capitool twee weken geleden en vanwege corona.

Volgens CNN ondertekent Biden om 23.15 uur Belgische tijd de eerste decreten van zijn presidentschap, zeventien in totaal. Hij wil meteen aan het werk met het terugdringen van de coronapandemie en met een omvangrijk steunpakket voor Amerikaanse bedrijven en huishoudens. Ook zal hij een aantal beleidsmaatregelen van zijn Republikeinse voorganger Donald Trump meteen terugdraaien of stopzetten, waaronder de bouw van de muur met Mexico en de beslissing om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen.

Later legde vicepresident Kamala Harris de laatste meters naar hun nieuwe werkplek ook te voet af. Anders dan Biden zal Harris wel in het Witte Huis werken, maar er niet wonen. Sinds Walter Mondale (vice-president onder Jimmy Carter) woont de vice-president en zijn/haar gezin in het United States Naval Observatory in Washington DC. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Republikein Mitch McConnell zinspeelt op samenwerking tussen partijen

Na de inhuldiging van de Democraat Joe Biden als nieuwe Amerikaanse president, heeft de Republikein Mitch McConnell in een korte toespraak gealludeerd op een samenwerking over de partijgrenzen heen. Mitch McConnell is een gewezen Trump-bondgenoot en leidt tot de inzwezering van drie nieuwe Democratische senatoren de Republikeinse meerderheidsfractie in de Senaat.

Tijdens een traditionele ceremonie in het Capitool werden president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris door McConnell een 'zoon en dochter van de Senaat' genoemd. Met een kwinkslag wees hij er ook op dat zowel Biden als Harris carrière hebben gemaakt als senator, maar nooit in het Huis van Afgevaardigden hebben gezeteld.

McConnell overhandigde hen ook een ingelijste Amerikaanse vlag. 'De Star Spangled Banner is het grootste symbool van het uithoudingsvermogen van het Amerikaanse idee. De vlag waait over dit gebouw op triomfantelijke dagen en op tragische dagen, over alle facties en alle partijen heen', zo klonk de symbolische boodschap.

McConnell leidde de Republikeinse fractie in de Senaat, die tot eedaflegging van drie nieuwe verkozenen vandaag/woensdag om 22.30 uur, over een meerderheid beschikte. Sinds woensdag helt de machtsbalans nipt over in het voordeel van de Democraten. Beide partijen hebben 50 zetels, bij staking van stemmen geeft die van Harris de doorslag.

McConnell was lange tijd ook een van de machtigste bondgenoten van Donald Trump. Maar na de bestorming van het Capitool door aanhangers van Trump, zou hij volgens mediaberichten gebroken hebben met de ex-president. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Geen veiligheidsincidenten in Washington

De inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden is in Washington verlopen zonder veiligheidsincidenten. Er waren ook maar weinig protestacties in steun van gewezen president Donald Trump.

De vrees voor mogelijke onrust door manifestaties in steun van Trump in Washington en andere staten is voorlopig niet uitgekomen. Op beelden van de parlementsgebouwen in de deelstaten waren kleine groepen zichtbaar, in sommige gevallen ook enkelingen, die hun steun voor Trump uitspraken. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Kamala Harris zal Democratische Senatoren inzweren

De Amerikaanse Senaat zal officieel worden gecontroleerd door de Democratisch partij na woensdag. Vicepresident Kamala Harris zal twee nieuwe Democratische senatoren inzweren uit de staat Georgia: Jon Ossoff en Raphael Warnock.

Ossoff en Warnock versloegen hun Republikeinse tegenstanders met een kleine voorsprong bij de verkiezingen op 5 januari in Georgia. Die staat stemt gewoonlijk Republikeins. Harris zal ook de man inzweren die de gouverneur van Californië heeft gekozen om haar senaatszetel in te nemen. Die plaats is vrij nu ze de eed heeft afgelegd als vicepresident. Alex Padilla zal de eerste Latijns-Amerikaanse senator zijn uit de staat. Na de eedafleggingen zullen de Democraten de Senaat opnieuw controleren, voor het eerst sinds ze de controle er verloren in 2014. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Biden legt krans bij graf onbekende soldaat

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag na zijn beëdiging een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat op de militaire begraafplaats Arlington bij Washington.

De nieuwe president deed dat in het bijzijn van vicepresident Kamala Harris en zijn voorgangers Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton: alle nog levende oud-presidenten plus hun echtgenotes, met uitzondering van Jimmy Carter en Donald Trump.

Biden en zijn vrouw Jill gaan na de plechtigheid op de begraafplaats met een militaire escorte naar het Witte Huis. Daar gaat hij waarschijnlijk meteen aan de slag. Zijn team heeft al duidelijk gemaakt dat de nieuwe president onmiddellijk besluiten van zijn voorganger wil terugdraaien. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Biden en Harris inspecteren troepen voor het eerst

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft samen met vicepresident Kamala Harris voor het eerst de troepen van het Amerikaanse leger geïnspecteerd.

Biden en Harris stonden samen met hun partners aan het Capitool, waar de ceremoniële troepen voorbij marcheerden. Op momenten salueerde Biden de soldaten, zoals de traditie het wil sinds George Washington, de eerste president van de republiek. Daarna trekken ze naar het Arlington National Cemetery om er een bloemenkrans neer te leggen aan het graf van de onbekende soldaat.

Het presidentiële voertuig droeg als nummerplaat van Washington DC het nummer 46, als eerbetuiging aan Biden die de 46ste president van de VS was geworden. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

QAnon-aanhangers teleurgesteld na inauguratie Biden

Veel volgelingen van de QAnon-beweging lijken woensdag bedrogen uit zijn gekomen. Die dag had de 'Great Awakening' moeten worden waarop Democratische leiders zouden worden gearresteerd wegens het runnen van een pedofielennetwerk, maar er gebeurde niets. Joe Biden werd gewoon als president beëdigd en Donald Trump kreeg geen tweede termijn, aldus The New York Times.

Er vonden geen massale arrestaties plaats, zoals werd voorspeld, waardoor aanhangers van de samenzweringstheorieën hun ideeën noodgedwongen tegen het licht moesten houden. Sommige groepen kwamen tot de conclusie dat ze het misschien niet bij het juiste eind hadden wat betreft Biden. Hij zou mogelijk zelfs deel uitmaken van de pogingen van Trump om de wereldwijde samenzwering te ontmantelen.

Anderen reageerden boos op de verspreiders van de voorspellingen dat woensdag een ommekeer zou zijn. 'Een hoop YouTube-journalisten hebben zojuist een hele hoop geloofwaardigheid verloren', aldus een QAnon-aanhanger in een van de QAnon-chatrooms op internet.

Sommigen realiseerden zich dat ze gewoon waren bedrogen. 'Het is voorbij', schreef een van hen. Een ander riep aanhangers op wakker te worden. 'We zijn erin geluisd.' Volgelingen die hoopten op een bericht van Q, het pseudoniem van de iemand die de beweging met zijn posts aanstuurt, kwamen eveneens bedrogen uit. Hij laat al enkele weken niets van zich horen, aldus The New York Times. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Lof van (sommige) Republikeinen voor toespraak Biden

Ook politici uit de Republikeinse Partij van Donald Trump hebben woensdag positief gereageerd op de toespraak van Joe Biden, zo heeft nieuwszender CNN op zijn blog bericht.

Senator en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney, die bekendstaat als criticus van zijn partijgenoot Trump, sprak over een 'erg krachtige' speech. Biden pleitte in zijn toespraak voor eenheid. Dat leverde hem een compliment op van de als gematigd bekendstaande senator Susan Collins. Ze omschreef de toespraak als een 'oproep voor ons om samen te komen en elkaar niet langer te zien als tegenstanders, maar als mede-Amerikanen'. Ze zei bereid te zijn samen te werken met Biden om 'gezamenlijke doelen' te bereiken.

Ook de Republikeinse senatoren Lisa Murkowski en Pat Toomey prezen de speech. Toomey zei positief te zijn over 'de oproep van president Biden tot nationale eenheid, en zijn belofte aan degenen die hem niet steunden dat hij toch een president zal zijn voor alle Amerikanen'.

Republikeinen en Democraten lagen de afgelopen jaren regelmatig op ramkoers. De recente bestorming van het Capitool leidde echter tot groeiende kritiek op Trump uit het Republikeinse kamp. Hoewel de oud-president nog steeds populair is bij een flink deel van de Republikeinse achterban, verwijten sommige politici uit zijn partij hem dat hij zijn aanhangers heeft opgehitst.

De door CNN aangehaalde leden van de Grand Old Party zijn allen wel politici die op zijn zachtst gezegd geen hevige aanhangers van Trump waren. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Ex-president Trump breidt bescherming naar al zijn kinderen uit

Vlak voor hij zijn ambt vaarwel zei, heeft de Amerikaanse ex-president Donald Trump de bescherming door de Secret Service naar zijn kinderen uitgebreid, zo heeft nieuwszender CNN woensdag op gezag van een 'hoge ambtenaar' bericht.

De Secret Service beschermt normaal ook kinderen tot zestien jaar. Maar Trump heeft een memorandum getekend waardoor al zijn kinderen nog zes maanden bescherming krijgen. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Website Witte Huis aangepast

De officiële website van het Witte Huis is woensdag aangepast om te weerspiegelen dat Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten is, zo heeft nieuwszender CNN bericht.

Er is ook een Spaanstalige versie van whitehouse.gov. Die verdween toen Donald Trump vier jaar geleden zijn ambt opnam. Voorheen behielden Barack Obama en Georgde Bush La Casa Blanca. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Vicepresident Harris en man zwaaien voorganger Pence en vrouw uit

De nieuwe Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en haar echtgenoot Doug Emhoff hebben haar voorganger Mike Pence en diens vrouw Karen Batten uitgezwaaid.

Ze namen afscheid op de trappen van het parlementsgebouw Capitool, waar Harris en president Joe Biden kort daarvoor waren beëdigd. Het echtpaar Pence reed vervolgens weg. Pence was de hoogste vertegenwoordiger van de inmiddels voormalige regering-Trump tijdens de inauguratie. Ex-president Donald Trump ontbrak en doorbrak daarmee een traditie. Hij kan niet verkroppen dat hij de verkiezingen verloor. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Eerste tweet Witte Huis is oproep tot eenheid

Het Witte Huis heeft na het aantreden van Joe Biden een eerste Twitterbericht de wereld in gestuurd. Het gaat om een videoboodschap die tot eenheid oproept. 'Vandaag begint het werk', luidt het bijschrift.

De videoboodschap gaat in op de gevolgen van de coronacrisis. 'Het zijn inderdaad zware tijden. Er konden vanochtend miljoenen Amerikanen niet naar hun werk', klinkt het in de video, terwijl beelden van werkende Amerikanen te zien zijn. 'We lijden. We rouwen. En we worstelen. Het kan soms lijken alsof we nooit verdeelder waren, in meerdere opzichten. Maar dat kunnen we veranderen. En dan gaan we ook doen.'

Julie Herreman
door Julie Herreman

Europese leiders feliciteren nieuwe Amerikaanse president

De eerste Europese leiders hebben de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gefeliciteerd. Premier Alexander De Croo verstuurde snel na de eedaflegging zijn gelukwensen aan Biden en zijn vicepresident Kamala Harris.

'België kijkt ernaar uit om met de nieuwe Amerikaanse administratie samen te werken en de transatlantische alliantie te versterken. We delen heel wat belangen, die we best dienen als we onze krachten bundelen', aldus De Croo. De Britse premier Boris Johnson was er woensdag ook snel bij op Twitter. 'Felicitaties aan Joe Biden met zijn beëdiging als president van de Verenigde Staten en aan Kamala Harris met haar historische inauguratie'.

De Duitse president Walter Steinmeier reageerde opgelucht. Hij noemde het een goede dag voor de democratie. Zijn gevoel wordt door veel Duitsers gedeeld, zei hij.

De Ierse premier Micheál Martin zei op Twitter dat een 'ware vriend van Ierland' de 46e president van de Verenigde Staten is geworden. Hij zei te hopen dat de relatie tussen Ierland en de VS nog hechter zal worden. Martin zei dat het ook een 'historische dag' is omdat de VS voor het eerst een vrouwelijke vicepresident hebben gekregen. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Biden: 'Eenheid heeft het tijdens hele Amerikaanse geschiedenis gehaald van verdeeldheid'

Joe Biden heeft tijdens zijn eerste speech als Amerikaanse president opgeroepen tot eenheid. Hij beloofde ook de president te zijn van 'alle Amerikanen'.

'Ik weet dat de krachten die ons verdelen diep zijn en dat ze echt zijn. Maar ik weet ook dat ze niet nieuw zijn', aldus de pas ingezworen president. 'Onze geschiedenis is een constante strijd geweest tussen het Amerikaanse ideaal dat we allemaal gelijk zijn, en de harde lelijke realiteit dat racisme, nativisme, angst en demonisering ons lang hebben verscheurd', zei Biden. Hij verklaarde dat de VS er altijd in geslaagd zijn die verdeeldheid te overwinnen. 'Geschiedenis, vertrouwen en reden tonen ons de weg van de eenheid.'

Biden beklemtoonde ook dat de 'democratie heeft gezegevierd' met de vreedzame machtsoverdracht die woensdag plaatsvond, ondanks het geweld dat eerder deze maand plaatsvond aan het Capitool. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Twitteraccount POTUS heet nu officieel 'President Biden'

Het account POTUS op Twitter, afkorting voor 'President of the United States', heet nu ook officieel 'President Biden'. Tot de eedaflegging van Joe Biden stond er nog 'President-elect Biden'.

Het account @POTUS is het officiële twitteraccount van de Amerikaanse president. Donald Trump gaf de voorkeur aan zijn eigen, persoonlijke account tot hij van het platform werd verbannen. Joe Biden heeft woensdag de eed afgelegd als 46ste president van de Verenigde Staten. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Joe Biden heeft de eed afgelegd als 46ste president van de VS

De Democraat Joe Biden (78) heeft woensdagmiddag (lokale tijd) de eed afgelegd als 46ste president van de Verenigde Staten.

Biden legde tijdens een ceremonie aan de westelijke vleugel van het Capitool de eed af bij John Roberts, rechter in het Hooggerechtshof. Hij werd ingezworen op een bijbel die al sinds 1893 in het bezit is van de familie Biden. Dezelfde bijbel werd ook al gebruikt toen hij ingezworen werd als vicepresident.

Biden is de oudste persoon in de Amerikaanse geschiedenis die de eed als president heeft afgelegd. Hij volgt de Republikein Donald Trump op, die zoals eerder aangekondigd niet aanwezig was bij de eedaflegging. Trump was woensdagmorgen al naar Florida vertrokken. De ex-president brak zo met een jarenlange traditie.(Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Kamala Harris ingezworen als vicepresident

Kamala Harris heeft woensdag de eed afgelegd als vicepresident van de Verenigde Staten. De 56-jarige voormalige procureur-generaal van Californië schrijft geschiedenis. Ze is geïnaugureerd als de eerste Indiaas-Amerikaanse, de eerste Afro-Amerikaanse en de eerste vrouwelijke vicepresident in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Voorafgaand aan de eedaflegging van Harris, had Lady Gaga het Amerikaanse volkslied gezongen. Harris volgt Mike Pence op, die de vicepresident was onder Donald Trump. Later legde Joe Biden de eed af als 46ste president. Harris legde de eed af voor Sonia Sotomayor, rechter van het Hooggerechtshof, met de hand op een bijbel die toebehoorde aan een van haar voorgangers, Thurgood Marshall. Harris werd geëscorteerd door de agent Eugene Goodman, die erin geslaagd was enkele relschoppers de verkeerde richting uit te lokken tijdens de bestorming van het Capitool. Harris is goed voor nog een primeur in de VS.

Met haar echtgenoot Doug Emhoff kennen de Verenigde Staten ook een eerste 'Second Gentleman'. De inauguratie vond plaats onder extreem strenge veiligheidsmaatregelen, nadat Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden omdat ze de verkiezingsuitslag niet accepteren. Donald Trump is niet aanwezig op de eedaflegging en breekt zo met een jarenlange traditie. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Trump aangekomen in Florida

Donald Trump, momenteel nog president van de Verenigde Staten, is geland in Florida. Dat meldt zender CNN. Trump en zijn first lady Melania wonen de eedaflegging van Joe Biden, zijn opvolger, niet bij en breken daarmee met een lange traditie.

Trump vloog met het presidentiële vliegtuig, Air Force One, naar Florida na een afscheidsceremonie op de basis Andrews. Daar gaf hij een korte speech. Trump gaat in zijn resort Mar-a-Lago in Palm Beach wonen. (Belga)

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Biden en Harris komen aan

De verkozen president Joe Biden en zijn vicepresident Kamala Harris zijn aangekomen aan het Capitool voor hun eedaflegging, in het gezelschap van hun partners. Dat was live te zien op beelden van Amerikaanse media. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Hooggerechtshof in Washington na bomdreiging doorzocht

Het Hooggerechtshof in de Amerikaanse hoofdstad Washington is woensdag doorzocht in verband met een bomdreiging. Het bleek echter om vals alarm te gaan, meldde zender NBC.

De bommelding liep binnen kort voor de inauguratie van Joe Biden als 46e president van de Verenigde Staten. Het gebouw van het Hooggerechtshof ligt vlakbij het Capitool waar de eedaflegging zal plaatsvinden. De Amerikaanse zender CNN meldde eerst dat het gebouw ontruimd werd, maar paste dat later aan.

Er was geen evacuatie, zo bevestigt een woordvoerder ook aan het Franse nieuwsagentschap AFP De inauguratie van de nieuwe president gaat gepaard met een enorme veiligheidsoperatie na de bestorming van het Capitool twee weken geleden door fanatieke Trump-aanhangers. Zo'n 25.000 militairen van de Nationale Garde zijn onder meer ingezet, naast tal van agenten van de stad, het Capitool en de FBI. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Obama feliciteert Biden: 'Dit is jouw tijd'

De gewezen president Barack Obama heeft Joe Biden gelukgewenst op Twitter. 'Gefeliciteerd mijn vriend. President Joe Biden, dit is jouw tijd', aldus Obama in de tweet, met ook een foto van beide mannen die het Oval Office in het Witte Huis betreden.

Joe Biden legt dadelijk de eed af als 46e president van de Verenigde Staten. Hij was de vicepresident tijdens de twee mandaten van Barack Obama (2009-2017). Intussen zijn Obama en zijn echtgenote Michelle aangekomen bij het Capitool voor de eedaflegging van Biden, bericht zender CNN.

Ook gewezen president Bill Clinton en zijn echtgenote Hillary Clinton, die in 2016 nog de Democratische presidentskandidaat was, zijn intussen aangekomen. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Trump onderweg naar Florida

Donald Trump heeft Washington woensdag voor de laatste keer verlaten als Amerikaans president. Hij trekt naar Florida en is dus niet aanwezig voor de eedaflegging van zijn opvolger Joe Biden.

Trump vloog met de helikopter Marine One van het Witte Huis naar de basis Andrews in Maryland. Na zijn afscheidsspeech stapte hij voor de laatste keer in het presidentiële vliegtuig, Air Force One. Daarmee trekt hij naar Florida. Toen hij de basis verliet, speelden liedjes zoals 'My Way' van Frank Sinatra en 'YMCA' van The Village People. Air Force One is de aanduiding van het vliegtuig dat de president aan boord heeft.

Omdat Trump nog voor de beëdiging van zijn opvolger is vertrokken uit Washington, is hij tijdens de vlucht nog president. Toen zijn voorganger Barack Obama vertrok uit Washington, had die vlucht de naam Special Air Mission 44. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Trump wenst nieuwe regering geluk toe

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op de laatste dag van zijn mandaat de nieuwe regering 'great luck, great success' toegewenst. De naam van zijn opvolger, Joe Biden, heeft hij echter niet genoemd in zijn afscheidsspeech op de basis Andrews.

De miljardair wachtte Biden niet op. Trump verliet het Witte Huis woensdagochtend rond 08.15 uur lokale tijd. Hij keert aan boord van Air Force One - voor de laatste keer in het presidentiële vliegtuig - terug naar Florida.

Trump gaf een speech op de legerbasis, waarin hij zijn familie en personeel bedankte. 'Het was mijn grootste eer en voorrecht om uw president te zijn geweest', zei hij. 'Ik zal altijd voor jullie vechten. Ik zal toekijken, ik zal luisteren, en ik zeg jullie dat de toekomst van dit land nooit beter is geweest.'

Trump wenste de nieuwe regering alle succes en geluk toe, maar noemde de naam van zijn opvolger niet. 'Ik denk dat ze heel succesvol zullen zijn. Ze hebben de basis om iets echt heel spectaculair te doen.'

Hij beloofde ook 'in een of andere vorm terug te zullen keren'. 'Dit waren vier ongelofelijke jaren', aldus Trump. Hij beloofde ook nog dat een economische heropleving voor de deur staat. 'Leid een goed leven, we zien jullie snel', aldus nog de president. Volgens CNN heeft Trump in het Witte Huis nog een brief achtergelaten voor zijn opvolger. Over de inhoud ervan is nog niets bekend. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Aanhangers in Florida willen Trump verwelkomen

Aanhangers van president Trump willen hem in Palm Beach in Florida verwelkomen langs de route van de luchthaven naar Mar-a-Lago. Volgens een organisator, Willy Guardiola, is er over veiligheidskwesties rond de geplande steunbetuiging contact opgenomen met de politie en andere instellingen, aldus plaatselijke media.

Guardiola rekent op aanhangers uit heel Florida om langs de route tussen de luchthaven van Palm Beach en het landhuis Mar-a-Lago van Trump aan zee hun president toe te juichen. Volgens Guardiola is Trump dat nog als hij in de morgen voorbijrijdt. Joe Biden volgt hem om 12 uur plaatselijke tijd op. De route tussen het vliegveld en de kust is hooguit zeven kilometer lang. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Biden heeft Trump niet gesproken voor inauguratie

Joe Biden en Donald Trump hadden elkaar enkele uren voor de machtswisseling in de Verenigde Staten nog steeds niet gesproken. Dat bevestigde een woordvoerster van de aankomende president bij ABC.

Communicatiechef Kate Bedingfield kreeg de vraag of Biden op enige wijze rechtstreeks contact heeft gehad met Trump. 'Nee, dat heeft hij niet', reageerde ze. De dochter van de volgende president, Ashley Biden, vertelde dinsdag al dat huidig first lady Melania ook geen contact heeft opgenomen met haar moeder, zoals traditie is. Trump verliet Washington voor de machtsoverdracht en vertrok naar verluidt naar Florida. Trump klaagde na de verkiezingen zonder bewijs over fraude en heeft zijn opvolger niet gefeliciteerd. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Trump schrapt op de valreep eigen lobbyverbod

De Amerikaanse president Donald Trump heeft kort voor zijn vertrek nog een lobbyverbod voor sommige voormalige overheidsmedewerkers ingetrokken. Hij stelde die maatregel aan het begin van zijn ambtstermijn zelf in en het is volgens Amerikaanse media niet duidelijk waarom hij daar nu op terugkomt.

Trump maakte het lobbyverbod in 2017 nog met veel bombarie wereldkundig, meldt The Washington Post. Hij grapte tijdens een ceremonie in zijn Oval Office dat veel van de mensen die achter hem stonden het na hun vertrek uit het Witte Huis wel konden vergeten op de arbeidsmarkt.

In de maatregel stond dat voormalig federaal overheidspersoneel moest toezeggen gedurende vijf jaar niet te zullen lobbyen bij de diensten waar ze hadden gewerkt. Werken voor een buitenlandse overheid was permanent uit den boze. Trump wilde daarmee een stap zetten richting het inlossen van zijn campagnebelofte om het 'moeras' van de politieke elite in Washington 'droog te leggen'.

Het Witte Huis maakte op de laatste dag van het presidentschap bekend dat het lobbyverbod weer van tafel gaat, zonder uit te leggen waarom daartoe is besloten. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

President Trump verlaat voor laatste keer het Witte Huis

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Witte Huis verlaten en gaat op weg naar Florida. Later op de dag wordt de Democraat Joe Biden beëdigd als 46e president van de Verenigde Staten.

Trump en zijn vrouw Melania stapten aan boord van helikopter Marine One, die het koppel naar een vliegbasis in de nabijgelegen staat Maryland vloog. Vanaf Joint Base Andrews gaan ze met Air Force One naar Palm Beach in Florida, waar Trump naar zijn resort Mar-a-Lago gaat. Vicepresident Mike Pence was er niet om zijn baas uit te zwaaien. De vertrekkend president gaat in strijd met de traditie niet naar de inauguratie van zijn opvolger. Dat gebeurde ruim 150 jaar geleden voor het laatst. Pence gaat wel naar de inauguratie van Biden. B

ij het Witte Huis hadden zich buiten bij de grasmat, waar de helikopter stond, enkele tientallen mensen verzameld. Het ging vooral om journalisten, fotografen, huishoudelijk personeel en beveiligers. Marine One vloog vervolgens nog een rondje over de hoofdstad alvorens te landen op Andrews. Daar wachtten een groep personeelsleden en ook fervente aanhangers president Trump op. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Biden zet woensdag al 17 presidentiële stappen om beleid van Trump terug te draaien

Joe Biden zal meteen nadat hij zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen, zeventien presidentiële acties ondernemen om maatregelen van Donald Trump van tafel te vegen. Zo zal hij de Verenigde Staten volgens zijn adviseurs laten terugkeren naar het klimaatakkoord van Parijs en naar de Wereldgezondheidsorganisatie.

Vanuit het Oval Office zal hij ook een omstreden besluit van zijn voorganger annuleren dat onderdanen van moslimlanden de toegang tot de Verenigde Staten weigerde. De Democraat zal voorts bouwwerken voor een muur aan de grens met Mexico opschorten alsook de financiering ervan met het budget van het Pentagon. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Aankondiger inauguratieceremonie voor 12de keer in actie

De man die sinds president Eisenhowers inauguratie in 1957 elf keer als aankondiger van de ceremonie werd ingeschakeld, is woensdag weer van de partij. Charlie Brotman zal de ceremonie voor president Joe Biden aankondigen.

Tot zijn schrik werd de nu 93-jarige Brotman vier jaar geleden niet gevraagd voor de inauguratie van president Trump. Diens installatie was de eerste van een Amerikaanse president sinds Eisenhower waar hij niet bij was. Volgens Brotman was het ruim vier jaar terug een enorme klap toen hij de e-mail kreeg waarin hij werd geprezen, maar niet meer als aankondiger werd geworven. Nu is hij, zij het niet 'live' maar in een reeds opgenomen boodschap, weer terug bij de installatie van het Amerikaanse staatshoofd.

Brotman dankt de functie trouwens aan Dwight Eisenhower (1890-1969), die onder de indruk was van zijn introductie van de president tijdens een sportevenement waar in 1956 Eisenhower eregast was. Toen die voor de tweede maal president werd, regelde hij Brotman als aankondiger. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Teheran verheugd over vertrek van 'tiran' Donald Trump

De Iraanse president Hassan Rohani heeft woensdag verheugd gereageerd op het 'einde' van het tijdperk van de 'tiran' Donald Trump, die in de loop van woensdag plaats ruimt voor komend Amerikaans president Joe Biden. 'Het tijdperk van een tiran loopt ten einde en vandaag is de laatste dag van zijn afschuwelijke heerschappij', verklaarde Rohani.

'Deze vier jaar hebben enkel vruchten van onrechtvaardigheid en corruptie afgeworpen en problemen opgeleverd voor zijn volk en de rest van de wereld', aldus de Iraanse president in een televisietoespraak. Teheran en Washington verbraken hun diplomatieke betrekkingen in 1980.

In 2018 trok Trump de Verenigde Staten unilateraal terug uit het nucleaire akkoord dat in 2015 met Iran werd gesloten. Daarmee kwamen de Amerikaanse sancties weer in werking die met het pact waren opgeheven in ruil voor een drastische inperking van het omstreden atoomprogramma van de islamitische republiek. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Trump verleent tientallen mensen gratie, onder wie Steve Bannon

De Amerikaanse president Donald Trump verleent 73 mensen gratie. Het gaat onder meer om zijn voormalige topadviseur Steve Bannon en rappers Lil Wayne en Kodak Black. Ook krijgen 70 mensen strafvermindering, zo maakte het Witte Huis bekend.

Trump en zijn kinderen staan niet op de lijst van mensen van wie de straf, soms op voorhand, wordt kwijtgescholden. De president heeft eerder wel gezegd dat hij 'absoluut het recht heeft' om zichzelf gratie te verlenen. Dat leidde tot speculatie dat hij dat ook zou proberen om het lastiger te maken hem in de toekomst te vervolgen.

Oud-topadviseur Bannon (67) krijgt wel genade. Hij hielp Trump als adviseur tijdens de verkiezingscampagne van 2016 richting de winst en was daarna werkzaam in het Witte Huis. Bannon wordt verdacht van gesjoemel met geld dat was gedoneerd om een muur te bouwen aan de grens met Mexico. Hij is nog niet veroordeeld.

Ook de rappers Lil Wayne (38) en Kodak Black krijgen gratie. Lil Wayne werd vorige maand schuldig bevonden omdat hij in 2019 met een geladen gouden pistool op zak in een gecharterd vliegtuig landde in Miami. Hem hing een celstraf van tien jaar boven het hoofd. Kodak Black (23) moest eveneens vanwege wapenbezit een celstraf uitzitten. Hij werd tot bijna vier jaar cel veroordeeld.

Een andere opvallende naam op de lijst is die van oud-burgemeester van Detroit Kwame Kilpatrick (50). De Democraat uit Michigan, die ooit gezien werd als een opkomend talent binnen zijn partij, zat een celstraf van 28 jaar uit voor fraude en afpersing. Trump verleent ook gratie aan Elliott Broidy, een durfkapitalist, Republikeinse fondsenwerver en voormalige donor van Trumps campagne. Broidy was veroordeeld voor corruptie en omkoping. (Belga)

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Sophie Wilmès: 'Verwachten tegelijk veel en niet veel'

België verwacht dat de presidentswissel in de VS niet meteen tot fundamentele veranderingen zal leiden, want 'de Verenigde Staten hebben hun agenda en zullen die behouden'. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès woensdag gezegd op de RTBF-radio. 'We verwachten veel en niet veel. Er komt wellicht een andere aanpak met misschien meer voorspelbaarheid en een aanpak die meer gericht is op internationale samenwerking en multilateralisme. Maar niet op het vlak van de fundamentele zaken', aldus Wilmès.

Minister Wilmès merkt wel op dat de nieuwe president Joe Biden heeft aangekondigd dat de VS wil terugkeren naar het klimaatakkoord van Parijs. Maar er zijn volgens de MR-minister nog veel meer multilaterale dossiers en organen waar de VS een belangrijke rol spelen en waar het uitkijken is naar de houding. Denk aan het dossier van de Iraanse kernenergie, het Internationaal Strafhof, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldhandelsorganisatie (WTO)...

Net in die dossiers hebben de Verenigde Staten de voorbije jaren een andere positie ingenomen dan de EU. Buitenlandse Zaken heeft volgens Wilmès geen nieuws meer over de aankondiging van Donald Trump om Amerikaanse troepen van Duitsland naar België te verplaatsen. Trump deed die aankondiging volgens Wilmès op een moment dat er wat spanningen waren tussen Berlijn en Washington. 'Het is aan het team van Joe Biden om te bekijken of ze dat plan zullen omzetten of niet'. (Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het programma in heel grote lijnen

Om 18 uur Belgische tijd gebeurt de officiële machtsoverdracht. President Joe Biden en Kamala Harris leggen buiten, maar voor een heel beperkt publiek, de eed af. Biden wordt de 46ste president van de VS.

Lady Gaga zingt het volkslied en ook Jennifer Lopez treedt op.

Bij het publiek zijn enkele gewezen presidenten (Barack Obama, G.W. Bush, Bill Clinton), maar niet Donald Trump die even eerder een eigen ceremonie organiseert vooraleer hij met Air Force One naar Mar-a-Lago vliegt, zijn verblijf in Florida. Uittredend vicepresident Mike Pence gaat niet naar de afscheidsceremonie van zijn baas Donald Trump en woont de eedaflegging van Biden wel bij.

Biden houdt een toespraak die volgens zijn diensten een bescheiden 20 minuten zal duren en in het teken zal staan van nationale verzoening

Na de eedaflegging schouwt Biden de troepen en gaan Biden-Harris naar de militaire begraafplaats in Arlington, waar ze samen met de Clintons, de Obama's en de familie Bush een krans neerleggen aan het monument van de onbekende soldaat.

Vervolgens kunnen Biden-Harris naar het Witte Huis vertrekken waar de president een serie besluiten wil ondertekenen.

Het grote publiek wordt in de Amerikaanse avond onthaald op een tv-concert waaraan onder meer Bruce Springsteen, Foo Fighters, John Legend, Jon Bon Jovi, Justin Timberlake, Demi Lovato en Lin-Manuel Miranda deelnemen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Biden-Harris houden eerbetoon aan Covid-slachtoffers

President-elect Joe Biden en vicepresident-elect Kamala Harris hebben een eerbetoon gehouden voor de 400.000 Amerikanen die gestorven zijn aan covid-19.

Ze deden dat tijdens een korte ceremonie aan het Lincoln Memorial in Washington D.C.

'Om te kunnen herstellen, mogen we niet vergeten', zei Biden. 'Het is soms moeilijk om zaken niet te vergeten, maar het is op die manier dat we kunnen genezen. Het is belangrijk om dat te doen als een natie. En daarom zijn we hier vandaag.'

Toekomstig vicepresident Kamala Harris sprak in gelijkaardige bewoordingen: 'We hebben gedurende maanden alleen gerouwd. Vanavond rouwen we tezamen en beginnen we te herstellen. We zijn misschien wel fysiek van elkaar verwijderd, maar de Amerikaanse bevolking is op een geestelijk niveau verenigd.'

Rond de National Mall, de zone die het Lincoln Memorial, het Washington Monument en het Capitool verbindt, zijn 400 lichten neergezet als eerbetoon aan de coronaslachtoffers.

Volgens de Johns Hopkins-universiteit stierven in de VS al 401.174 mensen aan covid-19 en raakten ruim 24 miljoen mensen besmet met het virus.

(Belga)

Belga
© Belga
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

12 leden van Nationale Garde geweerd

Twaalf leden van de Nationale Garde van de Verenigde Staten mogen woensdag niet optreden als bewaker bij de inauguratie van Joe Biden in Washington D.C.

Dat heeft de woordvoerder van het Pentagon, Jonathan Hoffman, bekendgemaakt. Twee van hen zijn geweerd wegens 'ongepaste boodschappen' op het internet. De anderen worden geweerd om andere reden, zo werd gemeld.

Bij enkelen zou vastgesteld zijn dat ze banden hebben met rechtsradicale militanten. De FBI doet een 'background check' van alle leden van de Nationale Garde die worden ingezet bij de beveiliging in Washington D.C. Voor de eedaflegging van Joe Biden als de nieuwe president van de Verenigde Staten, zullen tot 25.000 troepen van de Nationale Garde aanwezig zijn in Washington D.C.

(Belga)

Reuters
© Reuters
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ook onder Biden blijft VS-ambassade in Jeruzalem

De VS zullen niet terugkomen op de beslissing om de ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat heeft de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken van de Biden-administratie, Antony Blinken, gezegd tijdens zijn hoorzitting in de Senaat.

De VS blijven dus Jeruzalem zien als de hoofdstad van Israël.

De beslissing van Donald Trump in 2017 om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen, was erg controversieel en zette kwaad bloed bij een groot deel van de internationale gemeenschap. De Palestijnen hebben vervolgens de diplomatieke betrekkingen met de VS verbroken.

(Belga)