Helft hongerigen in de wereld woont in deze 5 middeninkomenlanden

Markt in Sao Paulo, Brazilië © Reuters

Bijna de helft van de hongerigen in de wereld, zo’n 363 miljoen mensen, woont in opkomende middeninkomenlanden zoals Brazilië, China, India, Indonesië en Mexico.

Zo’n 363 miljoen mensen, of bija de helft van zij die honger lijden in de wereld, woont in opkomende middeninkomenlanden als Brazilië, China, India, Indonesië en Mexico. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het International Food Policy Research Institute (Ifpri) in Washington.

Kinderen lopen minder groeiachterstand op als er betere sanitaire voorzieningen zijn

De auteurs van het 2014-2015 Global Food Policy Report roepen deze landen op hun voedselsystemen te hervormen en in te zetten op voedingswaarde en gezondheid, de genderkloof in de landbouw te dichten en de infrastructuur op het platteland te verbeteren om voedselzekerheid te kunnen garanderen. ‘Het voelt misschien contra-intuïtief, maar deze groeiende economieën spelen een sleutelrol in onze capaciteit om de wereld adequaat en goed te voeden’, zegt Shenggen Fan, directeur van het Ifpri.

Het rapport legt ook een link tussen sanitatie en voedingswaarde. Bevindingen in Bangladesh laten zien dat kinderen minder groeiachterstand oplopen als er betere sanitaire voorzieningen zijn. ‘Kinderen die leven op plaatsen waar ze in het veld hun behoefte moeten doen, zoals in West-Bengalen in India, zijn kleiner dan kinderen in de aangrenzende regio in Bangladesh, waar de sanitaire voorzieningen verbeterd zijn. Dat verband is ook zichtbaar bij hetzelfde welvaartsniveau.’

‘Het is duidelijk dat de factoren die invloed hebben op de groei veel verder gaan dan voedsel en landbouw. Ook drinkwater en sanitatie, de rol van vrouwen en de kwaliteit van de zorg hebben daar invloed op’, zegt Fan.

Voedselonzekerheid beïnvloedt instabiliteit Midden-Oosten

Droogte in Syrië
Droogte in Syrië© Reuters

De studie wijst er ook op dat voedselonzekerheid invloed heeft gehad op de instabiliteit in het Midden-Oosten. Clemens Breisinger, onderzoeker bij Ifpri, zegt dat voedselonzekerheid vaak een consequentie is van politieke instabiliteit en conflicten. In veel Arabische landen is het aantal mensen dat gebrek aan eten heeft, sinds 2011 gestegen. Dat geldt vooral voor conflictgebieden als Syrië, Irak en Jemen. ‘Maar nieuw onderzoek laat ook zien dat voedselonzekerheid conflicten kan aanjagen, vooral in landen die netto voedselimporteurs zijn. Zij zijn kwetsbaar voor prijsschommelingen op de wereldwijde voedselmarkt.’

De Arabische landen importeren ongeveer 50 procent van hun voedsel en kregen daar de rekening van gepresenteerd tijdens de sterke stijging van de voedselprijzen in 2008 en 2011. De dalende olieprijzen hebben er in de afgelopen maanden echter toe geleid dat ook de voedselprijzen zijn gedaald.

Dalende olieprijzen

‘Olie is de belangrijkste brandstof voor de productie en het transport van voedsel van het veld naar de markt. Brandstofkosten zijn goed voor 50 of 60 procent van de totale transportkosten’, zegt Imed Drine, econoom bij de Islamitische Ontwikkelingsbank in een blogpost. ‘Het gevolg is dat dalende olieprijzen direct invloed hebben op de productiekosten.’

Daar komt bij dat de graanprijzen steeds sterker reageren op bewegingen op de oliemarkt, omdat steeds meer maïs gebruikt wordt voor biobrandstof. Als de vraag naar deze alternatieve brandstoffen afneemt, dalen ook de prijzen voor de gewassen, waardoor voedsel beter betaalbaar wordt, zegt Drine. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content