Harriet Tubman zal op 20 dollar biljet prijken – gevluchte slavin die andere slaven hielp ontsnappen

Harriet Tubman © /
Rudi Rotthier

Het Amerikaans ministerie van Financiën heeft beslist dat Harriet Tubman, een weggelopen slaaf, die zelf andere slaven hielp ontsnappen, vanaf 2020 op het 20 dollarbiljet zal belanden. Ze vervangt president en slaveneigenaar Andrew Jackson, die misschien nog een plaatsje op de achterkant van het biljet behoudt.

De feitelijke mededeling moet nog komen, maar eensluidende berichten in de Amerikaanse pers wijzen erop dat het 20 dollarbiljet grote wijzigingen zal ondergaan. President Andrew Jackson, die er momenteel op prijkt, zal vervangen worden door Harriet Tubman (1823-1913). Voor het eerst in tijden zal weer een vrouw op een Amerikaans geldbriefje te zien zijn.

Actiegroepen hadden vorig jaar campagne gevoerd om tegen 2020, de honderdste verjaardag van het vrouwenstemrecht in de VS, ten minste één vrouw op ten minste één veelgebruikt billjet te doen belanden. Tubman, die zelf ontsnapte als slaaf en vervolgens tijdens 13 expedities minstens 70 slaven hielp ontsnappen via de zogenaamde Underground Railroad, en die daarnaast tijdens de burgeroorlog spioneerde voor de noordelijken, kwam uit een informele peiling als favoriet naar voor.

Martha Washington

Het meest voor de hand liggende biljet voor een nieuwe beeltenis was de 10 dollar, die snelst aan vervanging toe is. Maar daarop staat Alexander Hamilton, de man die in 1789 de allereerste minister van Financiën van de VS werd en die sinds kort de onwaarschijnlijke ster is van een musical. En dus werd gekozen voor Andrew Jackson op de 20 dollar. Jackson, als populist vaak in herinnering geroepen bij verslagen over Donald Trump, was en een eigenaar van slaven, en was onder meer verantwoordelijk voor het gewelddadig en heel dodelijk verdrijven van indianenstammen om ruimte voor expansie van inwijkelingen en boeren te creëren.

Het huidige 20 dollarbiljet, met Andrew Jackson, vriend van het volk maar vijand van de indianen
Het huidige 20 dollarbiljet, met Andrew Jackson, vriend van het volk maar vijand van de indianen© /

Wanneer het biljet met Tubman er zal zijn, is niet duidelijk. In principe zou het vanaf 2020 in omloop moeten komen, maar volgens CNN kan dat tot 2030 duren.

Tubman wordt de eerste vrouw op papieren geld in de VS sinds Martha Washington (de doortastende echtgenote van George), die aan het eind van de 19de eeuw op het zilver certificaat voor 1 dollar stond.

Hamilton blijft op de 10, Abraham Lincoln blijft op de 5 dollar, maar op de keerzijde van die biljetten komen ook vrouwen. Volgens sommige kranten zou Jackson ook op de keerzijde van de 20 dollar blijven staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content