Volgens Hamas-leider Ismail Haniya is de beslissing van Donald Trump 'een oorlogsverklaring'. Hij roept daarom de Palestijnen op tot een nieuwe intifada. Die term verwijst naar twee bloedige opstanden uit het langlopende Palestijnse conflict.

Trump erkende woensdag, ondanks internationale waarschuwingen en in tegenstelling tot de decennialange diplomatie van zijn land, officieel Jeruzalem als hoofdstad van Israël. 'Ik ben tot het inzicht gekomen dat het tijd is Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen', verklaarde hij. Hamas liet meteen weten dat Trump 'de poorten van de hel' geopend heeft met zijn beslissing.

In een tv-reactie op de aankondiging van Trump zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat 'de Palestijnse kwestie nu een kritieke fase is ingegaan'. Abbas ziet in de erkenning van Jeruzalem en de verhuis van de Amerikaanse ambassade de de facto terugtrekking van de Verenigde Staten uit het vredesoverleg.

Protesten al aan de gang

In de Palestijnse gebieden waren mensen al massaal op straat gekomen uit protest. Onder andere in Ramallah en Nabloes op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza op de Gazastrook uitten Palestijnen woensdagavond en afgelopen nacht hun woede door Amerikaanse vlaggen en posters van Trump in brand te steken.

Vandaag worden nieuwe massabetogingen verwacht. De Palestijnse facties hebben opgeroepen tot een algemene stakingsdag en betogingen. Het ministerie van Onderwijs heeft al een vrije dag afgekondigd en docenten en studenten opgeroepen om deel te nemen aan de geplande betogingen op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en de Palestijnse gebieden in Jeruzalem

Volgens Hamas-leider Ismail Haniya is de beslissing van Donald Trump 'een oorlogsverklaring'. Hij roept daarom de Palestijnen op tot een nieuwe intifada. Die term verwijst naar twee bloedige opstanden uit het langlopende Palestijnse conflict. Trump erkende woensdag, ondanks internationale waarschuwingen en in tegenstelling tot de decennialange diplomatie van zijn land, officieel Jeruzalem als hoofdstad van Israël. 'Ik ben tot het inzicht gekomen dat het tijd is Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen', verklaarde hij. Hamas liet meteen weten dat Trump 'de poorten van de hel' geopend heeft met zijn beslissing. In een tv-reactie op de aankondiging van Trump zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat 'de Palestijnse kwestie nu een kritieke fase is ingegaan'. Abbas ziet in de erkenning van Jeruzalem en de verhuis van de Amerikaanse ambassade de de facto terugtrekking van de Verenigde Staten uit het vredesoverleg.In de Palestijnse gebieden waren mensen al massaal op straat gekomen uit protest. Onder andere in Ramallah en Nabloes op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza op de Gazastrook uitten Palestijnen woensdagavond en afgelopen nacht hun woede door Amerikaanse vlaggen en posters van Trump in brand te steken.Vandaag worden nieuwe massabetogingen verwacht. De Palestijnse facties hebben opgeroepen tot een algemene stakingsdag en betogingen. Het ministerie van Onderwijs heeft al een vrije dag afgekondigd en docenten en studenten opgeroepen om deel te nemen aan de geplande betogingen op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en de Palestijnse gebieden in Jeruzalem