Haar in de boter tussen Erdogan en Davutoglu: sprake van ontslag

Turkse premier Ahmet Davutoglu © Reuters

In Turkije wordt sinds enkele dagen openlijk gesproken over een breuk tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn premier, Ahmet Davutoglu. De toekomst van die laatste lijkt onzeker.

De laatste paar dagen zijn er alsmaar meer signalen dat Erdogan af wil van zijn premier. Zo zei Nasuhi Güngör, een columnist die dicht bij Erdogan staat, tijdens een live tv-uitzending dat het tijd was voor Davutoglu om op te stappen.

Blokkeert overgang naar presidentieel systeem

Volgens de columnist blokkeert Davutoglu de overgang naar het door Erdogan gewilde presidentieel systeem. Daardoor blokkeert hij ook de vooruitgang van het land, vindt het kamp-Erdogan. De premier zegt zelf voorstander te zijn van dat systeem, maar lijkt niet erg gehaast om dat ook door te voeren.

Een ander signaal, vorige week al, was dat het uitvoerend comité van de AKP de bevoegdheid van Davutoglu introk om partijverantwoordelijken aan te duiden op provinciaal en districtsniveau. Hoewel de premier officieel de partij leidt, is het wel Erdogan die aan de touwtjes trekt. Ook over Davutoglu’s omgang met het westen is Erdogan niet te spreken, schrijft Hurriyet. Afgelopen weekend dook een anonieme blogpost op waarin Davutoglu de laatste verrader van Turkije genoemd werd. Waarnemers vermoeden dat de tekst geschreven werd door iemand die heel dicht bij Erdogan staat – hij schrijft onder meer dat hij “zijn ziel zou opofferen voor de Chef”.

Opvolgers genoemd

De Turkse pers noemde intussen al enkele mogelijke opvolgers, zoals Binali Yildirim, minister van Transport, en Berat Albayrak, minister van Energie en getrouwd met Erdogans dochter Esra

Woensdag wordt Davutoglu alleszins bij Erdogan verwacht voor hun wekelijks overleg – dat gaat normaal wel door op donderdag. Turkije heeft een lange geschiedenis van conflicten tussen president en premier, maar de AKP heeft interne strijd altijd de kop kunnen indrukken. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content