Gwendolyn Rutten (Open Vld): ‘Onze manier van leven is superieur’

© belga

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verdedigt ‘onze manier van leven, die zonder enige twijfel superieur is aan alle andere in de wereld’.

In een interview met Het Laatste Nieuws stelt Rutten haar nieuwe boek ‘Nieuwe vrijheid’ voor, waarin ze hard van leer trekt tegen al wie aan die vrijheid knaagt of ernaar hapt.

Volgens Rutten is vrijheid nooit voorgoed verworven. Dingen die tot voor kort vanzelfsprekend waren, worden weer in twijfel getrokken, stelt ze. De Open Vld-voorzitster hekelt in dat verband zowel regelneven en moraalridders als machtswellustelingen en religieuze extremisten. “Als we niet opletten, draaien zij de klok bij ons terug. No pasaran. Onze manier van leven is superieur aan alle andere”, waarschuwt ze.

“Voor sommigen is het een taboe om voor die superioriteit op te komen”, verduidelijkt de liberale kopvrouw. “We praten sommige achterlijke gebruiken goed met een misplaatst gevoel voor tolerantie en relativering. De radicale islam is niet het nieuwe normaal.”

“Vandaag zijn er mensen en partijen die vinden dat we rekening moeten houden met de eigenheid en de gevoeligheden van de meest conservatieve moslims”, klinkt het wat verder in het interview. “Stap voor stap is België uitgegroeid tot een samenleving waarin je zelf beslist hoe je denkt en hoe je leeft. Daar mogen we trots op zijn. Die discussie gaan we echt niet nog eens voeren. Niet onder het mom dat alle culturen gelijkwaardig zijn en dat je andere mensen wat tijd moet gunnen om ons bij te benen.”

Volgens Rutten moet ons land zelfs ‘breken met Saoedi-Arabië’, in de strijd tegen ‘hele en halve dictators die hun invloed laten gelden in ons land en hun waanbeelden hier importeren’. Aan de Turkse Belgen vraagt de liberale politica de vrijheid te koesteren ‘die Erdogan zijn volk aan het afnemen is’.

Partner Content