Guinee ebolavrij in beeld: ‘Stigmatisering blijft groot probleem’

Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Wat Guinee de afgelopen twee jaar heeft moeten ondergaan, willen we nooit meer meemaken’, verwijst minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) naar de ebolacrisis tijdens zijn bezoek aan het land. ‘En hoewel Guinee nu officieel ebolavrij is, mag de hulp niet stilvallen. België zegt niet tegen Guinee “trek maar je plan”, nee nét nu moeten we helpen met de opbouw’, aldus de minister tijdens een bezoek aan een ebolabehandelingscentrum project in de hoofdstad Conakry.

‘Het is niet omdat de ebolacrisis bezweken is, dat we nu zonder werk zitten’, klinkt het. Vrijwilligers van het Guinese Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen ondersteunen namelijk overlevenden om opnieuw een plekje te vinden in de maatschappij. ‘De stigmatisering is enorm fel. Zowel op sociaal, maar ook op economisch vlak – ik denk hierbij aan het vinden van een job – is het erg moeilijk voor de overlevenden’, getuigen medewerkers. ‘Nu hun medische behandeling achter de rug is, hebben zij nood aan psychologische begeleiding.’

De ebola-epidemie was een belangrijke factor in de beslissing van België om Guinee, naast Burkina Faso, als nieuw partnerland aan te duiden.

Door Annelies Van Erp in Conakry, Guinee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content