Britse ambtenaren hebben met de idee gespeeld om de 5,5 miljoen inwoners van Hongkong, tot 1997 Brits gebied, te verhuizen naar Noord-Ierland. Dat blijkt uit archieven die de kwaliteitskrant The Guardian kon inkijken. Hongkong is sinds 1997 opnieuw Chinees gebied.

Het plan kwam van professor sociologie Christie Davies. Die had zelfs al een locatie voor de miljoenen mensen voorzien: volgens hem moest er een stadstaat worden opgericht op het schiereiland Magilligan. De man meende dat de inwoners van Hongkong toch geen politieke toekomst hadden onder Chinees gezag.

Enthousiasme

Zijn suggestie werd enthousiast onthaald door de Noord-Ierse ambtenaar George Fergusson die gesprekken opstartte met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. De gesprekken vonden plaats in 1983, zo blijkt uit het archief.

Maar het plan werd niet overal op applaus onthaald, vooral omdat de situatie in Noord-Ierland toen ook gespannen was. Men vreesde voor nog meer verdeeldheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Frustratie

Het is niet duidelijk of het voorstel ook op ministerieel niveau werd behandeld. Maar het wijst volgens The Guardian wel op de frustratie en onzekerheid die er in Britse kringen heerste over het kwijtspelen van Hongkong.

De overdracht werd officieel bekrachtigd in 1984 door toenmalig Brits premier Margaret Thatcher. (Belga/AVE)

Britse ambtenaren hebben met de idee gespeeld om de 5,5 miljoen inwoners van Hongkong, tot 1997 Brits gebied, te verhuizen naar Noord-Ierland. Dat blijkt uit archieven die de kwaliteitskrant The Guardian kon inkijken. Hongkong is sinds 1997 opnieuw Chinees gebied.Het plan kwam van professor sociologie Christie Davies. Die had zelfs al een locatie voor de miljoenen mensen voorzien: volgens hem moest er een stadstaat worden opgericht op het schiereiland Magilligan. De man meende dat de inwoners van Hongkong toch geen politieke toekomst hadden onder Chinees gezag. Zijn suggestie werd enthousiast onthaald door de Noord-Ierse ambtenaar George Fergusson die gesprekken opstartte met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. De gesprekken vonden plaats in 1983, zo blijkt uit het archief.Maar het plan werd niet overal op applaus onthaald, vooral omdat de situatie in Noord-Ierland toen ook gespannen was. Men vreesde voor nog meer verdeeldheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen.Het is niet duidelijk of het voorstel ook op ministerieel niveau werd behandeld. Maar het wijst volgens The Guardian wel op de frustratie en onzekerheid die er in Britse kringen heerste over het kwijtspelen van Hongkong.De overdracht werd officieel bekrachtigd in 1984 door toenmalig Brits premier Margaret Thatcher. (Belga/AVE)