Volgens het hof moet de wet ongedaan worden gemaakt omdat bij de stemming in het parlement niet het vereiste quotum werd bereikt.

Homoseksualiteit was al langer strafbaar in Oeganda. Maar de wet die in december 2013 werd goedgekeurd door het parlement en die in februari door president Yoweri Museveni ondertekend werd, voorzag lange gevangenisstraffen voor homo's en lesbiennes in het Oost-Afrikaanse land. Mensen die voor het eerst betrapt werden op homoseksuele handelingen konden veertien jaar cel krijgen, "recidivisten" riskeerden levenslang. Daarnaast werd ook het "promoten" van homoseksualiteit strafbaar gemaakt. De wet kreeg zware kritiek te verduren van mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen. Verschillende landen beslisten ook om de financiële steun aan Oeganda op te zeggen.

'Een geweldige dag'

De Belgische regering besloot daarentegen de ontwikkelingshulp aan Oeganda niet op te schorten. Premier Di Rupo wilde zo vermijden dat de Oegandese bevolking getroffen werd. Verschillende organisaties die opkomen voor holebirechten hebben al opgelucht gereageerd op de beslissing van het Grondwettelijk Hof. "Dit is een geweldige dag voor de mensenrechten. En het is een signaal naar alle regeringen in de wereld dat de tijd van de flagrante discriminerende wetgevingen voorbij is", verklaarde Anton Ofield-Kerr van de ngo International HIV/AIDS Alliance. (Belga/RR)

Volgens het hof moet de wet ongedaan worden gemaakt omdat bij de stemming in het parlement niet het vereiste quotum werd bereikt.Homoseksualiteit was al langer strafbaar in Oeganda. Maar de wet die in december 2013 werd goedgekeurd door het parlement en die in februari door president Yoweri Museveni ondertekend werd, voorzag lange gevangenisstraffen voor homo's en lesbiennes in het Oost-Afrikaanse land. Mensen die voor het eerst betrapt werden op homoseksuele handelingen konden veertien jaar cel krijgen, "recidivisten" riskeerden levenslang. Daarnaast werd ook het "promoten" van homoseksualiteit strafbaar gemaakt. De wet kreeg zware kritiek te verduren van mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen. Verschillende landen beslisten ook om de financiële steun aan Oeganda op te zeggen. De Belgische regering besloot daarentegen de ontwikkelingshulp aan Oeganda niet op te schorten. Premier Di Rupo wilde zo vermijden dat de Oegandese bevolking getroffen werd. Verschillende organisaties die opkomen voor holebirechten hebben al opgelucht gereageerd op de beslissing van het Grondwettelijk Hof. "Dit is een geweldige dag voor de mensenrechten. En het is een signaal naar alle regeringen in de wereld dat de tijd van de flagrante discriminerende wetgevingen voorbij is", verklaarde Anton Ofield-Kerr van de ngo International HIV/AIDS Alliance. (Belga/RR)