De wet voorziet lange gevangenisstraffen voor homo's en lesbiennes in het Oost-Afrikaanse land. zelfs wie homo's steunt of homoseksueel gedrag van vrienden en bekenden niet aangeeft, riskeert vanaf vandaag een gerechtelijke vervolging.

Discriminatie

De wet is zodanig gevat dat hij de weg openzet voor machtsmisbruik en tot het verklikken van mensen die helemaal niet homoseksueel zijn, zo luidde de kritiek van de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay. "De afwijzing van homoseksualiteit door enkele mensen kan nooit de schending van fundamentele mensenrechten van anderen rechtvaardigen", zei Pillay maandag in Genève. "Deze wet institutionaliseert discriminatie. En ze moedigt aan tot pesterijen en geweld tegen mensen op grond van hun seksuele voorkeur". Bovendien zal de wet een negatieve invloed hebben op de inspanningen om HIV en aids te beteugelen, waarschuwde Pillay.

Het parlement had het wetsontwerp eind december goedgekeurd. Homoseksuelen riskeren nu levenslange gevangenisstraffen als ze gelijkgeslachtelijke seks met een minderjarige of een hiv-positief iemand hebben.

'Aanval op de mensenrechten'

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International omschreef de wet als "een enorme terugstap" voor Oeganda. Door de invoering ervan worden "haat en discriminatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en hermafrodieten geïnstitutionaliseerd". De voor de regio bevoegde Amnesty-vicedirectrice Michelle Kagari sprak van een "aanval op de mensenrechten van alle Oegandezen".

Westerse landen hadden Museveni vooraf opgeroepen die wet niet in werking te laten treden. De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde vorige week dat de ondertekening de betrekkingen tussen beide landen in het gedrang kan brengen.

'Triest moment'

Museveni verklaarde aan de pers dat "eenieder die onze kinderen rekruteert om er homoseksuelen van te maken, hard bestraft moet worden om de cultuur van ons land te verdedigen". Critici noemen de beslissing van Museveni een "triest moment" voor Oeganda. "Ik heb erg veel schrik en werd al door onbekenden aan de telefoon en op sociale netwerken bedreigd", zei een homo-activist aan het persagentschap dpa.

Homoseksualiteit is in de meeste Afrikaanse landen verboden. In Oeganda is seks met iemand van hetzelfde geslacht al van in de koloniale periode illegaal. (Belga/TV)

De wet voorziet lange gevangenisstraffen voor homo's en lesbiennes in het Oost-Afrikaanse land. zelfs wie homo's steunt of homoseksueel gedrag van vrienden en bekenden niet aangeeft, riskeert vanaf vandaag een gerechtelijke vervolging.De wet is zodanig gevat dat hij de weg openzet voor machtsmisbruik en tot het verklikken van mensen die helemaal niet homoseksueel zijn, zo luidde de kritiek van de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay. "De afwijzing van homoseksualiteit door enkele mensen kan nooit de schending van fundamentele mensenrechten van anderen rechtvaardigen", zei Pillay maandag in Genève. "Deze wet institutionaliseert discriminatie. En ze moedigt aan tot pesterijen en geweld tegen mensen op grond van hun seksuele voorkeur". Bovendien zal de wet een negatieve invloed hebben op de inspanningen om HIV en aids te beteugelen, waarschuwde Pillay.Het parlement had het wetsontwerp eind december goedgekeurd. Homoseksuelen riskeren nu levenslange gevangenisstraffen als ze gelijkgeslachtelijke seks met een minderjarige of een hiv-positief iemand hebben.De mensenrechtenorganisatie Amnesty International omschreef de wet als "een enorme terugstap" voor Oeganda. Door de invoering ervan worden "haat en discriminatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en hermafrodieten geïnstitutionaliseerd". De voor de regio bevoegde Amnesty-vicedirectrice Michelle Kagari sprak van een "aanval op de mensenrechten van alle Oegandezen".Westerse landen hadden Museveni vooraf opgeroepen die wet niet in werking te laten treden. De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde vorige week dat de ondertekening de betrekkingen tussen beide landen in het gedrang kan brengen.Museveni verklaarde aan de pers dat "eenieder die onze kinderen rekruteert om er homoseksuelen van te maken, hard bestraft moet worden om de cultuur van ons land te verdedigen". Critici noemen de beslissing van Museveni een "triest moment" voor Oeganda. "Ik heb erg veel schrik en werd al door onbekenden aan de telefoon en op sociale netwerken bedreigd", zei een homo-activist aan het persagentschap dpa.Homoseksualiteit is in de meeste Afrikaanse landen verboden. In Oeganda is seks met iemand van hetzelfde geslacht al van in de koloniale periode illegaal. (Belga/TV)