‘Grieks lidmaatschap eurozone is onherroepelijk’ (Europese Commissie)

Pierre Moscovici © Reuters

Tegen de achtergrond van nieuwe speculaties over een mogelijke uitstap van Griekenland uit de eurozone heeft de Europese Commissie er op gewezen dat het lidmaatschap van de eurozone “onherroepelijk” is.

Het Duitse blad Der Spiegel berichtte het voorbije weekeinde dat de regering in Berlijn niet langer gekant zou zijn tegen een zogenaamde Grexit indien het uiterst linkse Syriza op 25 januari de vervroegde parlementsverkiezingen zou winnen en de door de eurolanden en het IMF opgelegde besparingskoers van de voorbije jaren een halt zou toeroepen.

Verkiezingen

Reageren op “geruchten” en “speculaties” deed de Commissie maandag niet, maar een woordvoerster stelde tijdens de dagelijkse persbriefing wel dat het lidmaatschap van de eurozone “onherroepelijk” is. Ze verwees daarvoor naar artikel 140, paragraaf 3 van het Europese verdrag. Daarin staat dat de eurolanden en een nieuwe lidstaat onherroepelijk de koers vastleggen waartegen de munteenheid van die lidstaat wordt vervangen door de euro.

De Grieken moeten vroeger dan voorzien naar de stembus omdat de regering van conservatieven en socialisten in het parlement niet de vereiste meerderheid haalde om haar kandidaat Stavros Dimas tot president te benoemen. De Commissie had openlijk haar steun uitgesproken voor Dimas. In de verkiezingscampagne neemt ze zoals gewoonlijk geen uitgesproken stelling in. Het is volgens de woordvoerster aan de Griekse kiezers om te beslissen over de toekomst van het land.

‘Euro is een succes’

Na de aankondiging van de vervroegde verkiezingen had bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici eind december de Grieken opgeroepen om “groeivriendelijke hervormingen” te steunen. “Een sterk engagement voor Europa en brede ondersteuning onder Griekse kiezers en politieke leiders voor het noodzakelijke groeivriendelijke hervormingsproces zal essentieel zijn om Griekenland opnieuw wel te doen varen in de eurozone.”

De Commissie hamerde er maandag nogmaals op dat de Europese eenheidsmunt een succes is. De schuldencrisis van de voorbije jaren heeft de “veerkracht” van de eurozone bewezen en met Litouwen heeft de Europese muntunie er sinds januari een 19de lidstaat bij, klonk het op de persbriefing. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content