Griekenland stuurt weer migranten naar Turkije terug

Vluchtelingen en migranten op Lesbos © Belga Image

Griekenland heeft opnieuw illegaal gearriveerde migranten naar Turkije gestuurd. Vanop drie eilanden in de Egeïsche Zee zijn 49 migranten teruggebracht. De Europese Commissie heeft intussen van Turkije ‘schriftelijke garanties’ ontvangen dat niet-Syrische vluchtelingen die teruggestuurd worden vanuit Griekenland, bescherming zullen krijgen.

Het schip Nazli Jale vertrok dinsdag met acht Afghanen, vier Iraniërs en een Jordaniër aan boord van Lesbos naar de Turkse havenstad Dikili. Vanop Kos werden achttien Bengalezen, vier Pakistani’s en negen Birmanen naar de havenstad Gulluk gebracht. Vier Afghanen en een Iraniër, tenslotte, werden vanop Chios naar Cesme gebracht. Agenten van het Europese grensbewakingsbureau Frontex begeleidden de terugkeeroperaties.

Op vraag van de Turkse overheid zouden in de komende dagen illegaal aangekomen mensen per vliegtuig naar het Turkse Antalya gebracht worden, zo vernam het Duitse persbueau DPA uit regeringskringen.

Akkoord

De deal tussen de EU en Turkije voorziet dat alle sinds 20 maart in Griekenland illegaal aangekomen vluchtelingen en migranten naar Turkije teruggebracht worden, met uitzondering van mensen die in Turkije vervolgd worden.

Op 4 en 8 april had Griekenland in totaal al 325 migranten naar Turkije teruggestuurd. Voor elke heropname in Turkije moet Europa een Syrische vluchteling vanuit Turkije hervestigen in Europa.

Bescherming

De Europese Commissie heeft intussen van Turkije ‘schriftelijke garanties’ ontvangen dat niet-Syrische vluchtelingen die teruggestuurd worden vanuit Griekenland, bescherming zullen krijgen. Dat heeft een woordvoerder meegedeeld.

De Turkse garanties ‘bevestigen dat niet-Syriërs die nood hebben aan internationale bescherming en terugkeren vanuit Griekenland, een aanvraag kunnen indienen en die bescherming zullen krijgen’, meldde de woordvoerder van de Commissie. De garanties worden overgemaakt aan de Griekse autoriteiten, die hiermee rekening kunnen houden wanneer ze zich uitspreken over de ontvankelijkheid van asielaanvragen.

De woordvoerder sprak van ‘een positieve en welgekomen ontwikkeling’ in het kader van het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije. De deal veronderstelt immers dat Turkije een veilig derde land voor niet-Syrische vluchtelingen die vanuit Griekenland naar Turkije worden teruggestuurd. Ankara had eerder al toegezegd dat teruggestuurde Syriërs opnieuw van tijdelijke bescherming kunnen genieten. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content