Griekenland: ‘Derde meer zelfmoorden sinds besparingen’

Voedselbedeling in Athene © REUTERS

Sinds Griekenland in juni 2011 de ambtenarensalarissen verlaagde en de sociale bescherming drastisch verminderde, is het aantal zelfmoorden er met een derde gestegen.

Dat blijkt uit een studie die uitgevoerd werd door Griekse en Amerikaanse onderzoekers en die in het Britse medische tijdschrift BMJ wordt gepubliceerd.

Die onderzoekers hebben de zelfmoordstatistieken tussen 1983 en 2012 geanalyseerd en een verband proberen te leggen tussen zelfmoorden en actualiteit.

In de beschreven periode zaten de toetreding tot de eurozone (2002), de organisatie van de Olympische Spelen (2004) maar ook de bankencrisis die vanaf 2008 speelt.

“Onze analyse toont een opmerkelijke toename van het aantal zelfmoorden na introductie van de besparingspolitiek”, aldus de studie.

Scharniermoment

De aankondiging, in juni 2011, van een tweede pakket besparingsmaatregelen, waarbij een verlaging van de ambtenarensalarissen en een beperking van de uitgaven voor sociale bescherming, was volgens de onderzoekers een scharniermoment.

Het aantal zelfmoorden per maand (bij mannen en vrouwen) ligt na juni 2011 gemiddeld 35,7 procent hoger dan in de periode voorafgaand aan juni 2011, aldus Charles Branas, de hoofdonderzoeker

In 2008, bij het begin van de recessie, was er al een tijdelijk hausse van het aantal zelfmoorden bij mannen te zien. De piek in zelfmoorden werd in 2012 opgetekend, nadat een gepensioneerde na een publieke wanhoopsverklaring zelfmoord pleegde. Hij pleegde zelfmoord in april 2012. Mei en juli van dat jaar waren de absolute recordmaanden met respectievelijk 62 en 64 zelfmoorden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content