De 16-jarige Thunberg, het boegbeeld van de mondiale klimaatbeweging, sprak maandag bij de start van de Klimaattop een zaal vol wereldleiders toe. 'Ik zou hier niet moeten zijn, ik zou op school moeten zitten, aan de andere kant van de Oceaan', stak ze van wal. 'Hoe durven jullie? Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Jullie hebben gefaald.' 'Ik ben nog één van de gelukkigen. Veel mensen lijden en sterven, hele ecosystemen storten in. En jullie praten maar over geld en over de sprookjes van eeuwige economische groei', aldus Thunberg.

Verrassingsbezoek

Donald Trump heeft maandag verrassend zijn opwachting gemaakt op de Klimaattop. De Amerikaanse president, die geldt als een klimaatscepticus, zou normaal niet aanwezig zijn op de 74ste Algemene Vergadering van de VN.

Tijdens de jaarlijkse hoogmis van de internationale diplomatie staat de klimaatswijziging hoog op de agenda. Trump zou normaal niet verschijnen op de Klimaattop maar was er maandag dus wel.

Hij arriveerde na de speech van de Zweedse Thunberg, werd geflankeerd door vicepresident Mike Pence en luisterde naar enkele toespraken. Volgens ooggetuigen applaudisseerde de Amerikaanse president. Trump trok de Verenigde Staten in 2017 uit het Klimaatakkoord van Parijs omdat dat nefast zou zijn voor de Amerikaanse economie. Hij heeft bovendien talrijke maatregelen rond duurzaamheid van zijn voorganger Barack Obama ongedaan gemaakt.

De 16-jarige Thunberg, het boegbeeld van de mondiale klimaatbeweging, sprak maandag bij de start van de Klimaattop een zaal vol wereldleiders toe. 'Ik zou hier niet moeten zijn, ik zou op school moeten zitten, aan de andere kant van de Oceaan', stak ze van wal. 'Hoe durven jullie? Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Jullie hebben gefaald.' 'Ik ben nog één van de gelukkigen. Veel mensen lijden en sterven, hele ecosystemen storten in. En jullie praten maar over geld en over de sprookjes van eeuwige economische groei', aldus Thunberg.VerrassingsbezoekDonald Trump heeft maandag verrassend zijn opwachting gemaakt op de Klimaattop. De Amerikaanse president, die geldt als een klimaatscepticus, zou normaal niet aanwezig zijn op de 74ste Algemene Vergadering van de VN.Tijdens de jaarlijkse hoogmis van de internationale diplomatie staat de klimaatswijziging hoog op de agenda. Trump zou normaal niet verschijnen op de Klimaattop maar was er maandag dus wel. Hij arriveerde na de speech van de Zweedse Thunberg, werd geflankeerd door vicepresident Mike Pence en luisterde naar enkele toespraken. Volgens ooggetuigen applaudisseerde de Amerikaanse president. Trump trok de Verenigde Staten in 2017 uit het Klimaatakkoord van Parijs omdat dat nefast zou zijn voor de Amerikaanse economie. Hij heeft bovendien talrijke maatregelen rond duurzaamheid van zijn voorganger Barack Obama ongedaan gemaakt.