Het zeldzame gesprek van Merkel en Loekasjenko duurde zowat vijftig minuten en ging over hoe een escalatie aan de grens te verhinderen. Ook bespraken de twee leiders humanitaire hulp voor de migranten die vastzitten. Details over het gesprek kwamen eerst uit Wit-Rusland en werden later vanuit Duitsland bevestigd.

De Franse president Emmanuel Macron had dan weer een lang telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin, die Loekasjenko politiek steunt. De twee spraken over de rol die Rusland zou kunnen spelen in een de-escalatie van het conflict, zeggen bronnen in Parijs. Volgens het Kremlin heeft Poetin gezegd dat de EU-leiders het probleem rechtstreeks met Loekasjenko moeten bespreken.

De EU beschuldigt het Wit-Russische regime ervan mensen met leugens naar de Poolse grens te lokken. Loekasjenko ontkent dat mensen vanuit Afghanistan en het Midden-Oosten in Wit-Rusland worden binnengelaten en op een georganiseerde manier naar de EU-buitengrens worden gebracht. Duizenden migranten zouden vastzitten in een niemandsland tussen Wit-Russische ordetroepen en de Poolse grens. Volgens de Poolse autoriteiten neemt het aantal migranten langs Wit-Russische kant nabij de stad Kuznica gestaag toe. Volgens de politie bevinden zich daar nu zowat 3500 mensen. Ze zijn er een tentenkamp aan het opzetten. Het is echter moeilijk om informatie te controleren, want zowel de Wit-Russische als de Poolse overheid houden journalisten en hulpverleners op afstand.

Irak liet ondertussen weten dat het donderdag een vlucht zal organiseren om burgers aan de Pools-Wit-Russische grens te repatriëren als zij willen terugkeren naar hun land. Irak schortte enkele maanden geleden al reguliere vluchten tussen Wit-Rusland en Irak op.

Het zeldzame gesprek van Merkel en Loekasjenko duurde zowat vijftig minuten en ging over hoe een escalatie aan de grens te verhinderen. Ook bespraken de twee leiders humanitaire hulp voor de migranten die vastzitten. Details over het gesprek kwamen eerst uit Wit-Rusland en werden later vanuit Duitsland bevestigd.De Franse president Emmanuel Macron had dan weer een lang telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin, die Loekasjenko politiek steunt. De twee spraken over de rol die Rusland zou kunnen spelen in een de-escalatie van het conflict, zeggen bronnen in Parijs. Volgens het Kremlin heeft Poetin gezegd dat de EU-leiders het probleem rechtstreeks met Loekasjenko moeten bespreken. De EU beschuldigt het Wit-Russische regime ervan mensen met leugens naar de Poolse grens te lokken. Loekasjenko ontkent dat mensen vanuit Afghanistan en het Midden-Oosten in Wit-Rusland worden binnengelaten en op een georganiseerde manier naar de EU-buitengrens worden gebracht. Duizenden migranten zouden vastzitten in een niemandsland tussen Wit-Russische ordetroepen en de Poolse grens. Volgens de Poolse autoriteiten neemt het aantal migranten langs Wit-Russische kant nabij de stad Kuznica gestaag toe. Volgens de politie bevinden zich daar nu zowat 3500 mensen. Ze zijn er een tentenkamp aan het opzetten. Het is echter moeilijk om informatie te controleren, want zowel de Wit-Russische als de Poolse overheid houden journalisten en hulpverleners op afstand. Irak liet ondertussen weten dat het donderdag een vlucht zal organiseren om burgers aan de Pools-Wit-Russische grens te repatriëren als zij willen terugkeren naar hun land. Irak schortte enkele maanden geleden al reguliere vluchten tussen Wit-Rusland en Irak op.