‘Grafschennis vanuit antisemitisme geïnspireerd’

Ongeveer 250 graven werden beschadigd tot vernield © REUTERS

De verdachten van de massale grafschennis in een joodse begraafplaats in het noordoosten van Frankrijk hadden wel degelijk een antisemitisch motief. Dat zei de procureur van Saverne nadat hij vijf jongeren die de feiten hebben bekend had ondervraagd.

“Hun daden lijken nu toch duidelijk antisemitisch geïnspireerd”, .aldus procureur Philippe Vannier. “Hoewel ze het nog steeds ontkennen, hadden ze een antisemitisch motief”.

De vijf minderjarigen zijn nu in beschuldiging gesteld van grafschennis die gepleegd werd “omdat de overledene een bepaalde godsdienst aanhing”.

De vijf jongeren staan onder gerechtelijke controle en mogen niet naar Sarre-Union reizen, de gemeente vlakbij de Duitse grens waar de feiten gepleegd werden. Vier werden in een opvoedingscentrum geplaatst, één ervan zelfs in een gesloten centrum. De vijfde staat onder de hoede van een “vertrouwenswaardige derde”.

Een van de vijf had zich maandag aangegeven bij de gendarmerie nadat hij geschrokken was van de mediaheisa.

Scheldpartij

De vijf, tussen vijftien en zeventien jaar, “erkenden allemaal dat ze betrokken waren bij het vandalisme”, zei Vannier. De jongeren zeggen dat ze geen antisemieten zijn. Ze gaven tijdens hun verhoor wel toe dat ze nazigroeten uitbrachten en spuwden op joodse symbolen. Ook zouden ze “vuile joden”, “vuil ras”, “Heil Hitler” en “Sieg Heil” geroepen hebben.

De omvang van de grafschennis op de begraafplaats is bijzonder groot. Ongeveer de helft van 500 graven werd beschadigd, wat tot grote verontwaardiging en hoogoplopende emoties leidde, ook al omdat de ravage een dag na de aanslagen in Kopenhagen werd ontdekt. President François Hollande begaf zich dinsdag ter plaatse.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content