Golfconflict: Saoedi-Arabië stelt toch grens open voor Qatarese pelgrims

17/08/17 om 04:09 - Bijgewerkt om 04:09

Bron: Belga

Qatari zullen dan toch op bedevaart naar Mekka kunnen. De Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz heeft om de opening van de grens voor pelgrims bevolen, meldt het Saoedische staatspersagentschap woensdag.

Golfconflict: Saoedi-Arabië stelt toch grens open voor Qatarese pelgrims

Een zicht op de Ka'aba in het midden van de Grote Moskee in Mekka, het belangrijkste bedevaartsoord voor moslims. © REUTERS

'Qatarese pelgrims zullen Saoedi-Arabië via de grensovergang kunnen betreden om de bedevaart te maken', luidt de mededeling.

De beslissing kwam er na een eerste ontmoeting tussen kroonprins Mohammed ben Salman en een afgevaardigde van de Qatarese regering in Doha sinds de diplomatieke banden tussen beide landen werden verbroken op 5 juni.

Ook de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte beslisten toen om hun grenzen voor Qatar te sluiten en de diplomatieke verhoudingen in de koelkast te steken omdat ze de oliestaat ervan verdenken de financiering van terrorisme toe te laten en in de richting van Iran op te schuiven, de sjiitische grootmacht in een zee van soennitische staten.

Saoedi-Arabië is officieel de Bewaarder van de twee Heilige Moskeeën in Mekka en Medina.

Onze partners