Golf van protest in VS na vrijspraak buurtwachter Zimmerman

© Reuters

In de VS heeft de vrijspraak van George Zimmerman tot demonstraties en verbolgen protest geleid.

In de Verenigde Staten heeft de vrijspraak van George Zimmerman tot verscheidene demonstraties en verbolgen protest geleid. Sommige van de demonstraties verliepen, ondanks de oproepen tot kalmte van onder andere de familie van de gedode zwarte tiener, Trayvon Martin, gewelddadig. Onder meer in Oakland, Californië, kwam het tot ongeregeldheden.

Burgerrechtenactivisten en politieke afgevaardigden willen dat het federale ministerie van Justitie zich over de zaak buigt. Het hele proces -inclusief de vrijspraak- had een dominante ondertoon van racisme.

Spontane betogingen vonden in de nacht van zaterdag op zondag plaats in, onder andere, San Francisco, Chicago, Washington D.C., Atlanta en Philadelphia.

Duizenden protesteren in New York

Nog eens duizenden mensen kwamen zondagavond op straat in New York tegen de vrijspraak van Zimmerman. Velen droegen een foto van de door Zimmerman vermoorde Martin. De Amerikaanse president Barack Obama riep op tot kalmte. Hij noemde de dood van Trayvon Martin een tragedie, maar verdedigde de beslissing van de rechtbank. “Het volk zegt schuldig”, zo scandeerden de manifestanten.

Ondertussen hangt de 29-jarige Zimmerman een nieuwe rechtszaak boven het hoofd. Volgens Fox News bekijkt het Amerikaanse ministerie van Justitie of Zimmerman zich schuldig gemaakt heeft aan schending van burgerrechten.

Correspondent Michiel Vos zei op Radio 1 dat de Verenigde Staten verdeeld is in twee kampen over de zaak. “Dat Zimmerman vrijgesproken werd en daarenboven zijn pistool terugkreeg, was een klap” voor het kamp dat racisme vermoedde achter de daad. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content