‘Godslastering’: Pakistaanse islamgeleerde doodgeschoten

Professor Auj op een Facebookfoto © /

De progressieve Pakistaanse islamgeleerde Mohammed Shakil Auj, hoofd van de islamstudies aan de Universiteit van Karachi, is in zijn auto doodgeschoten. Hij werd door vier collega’s, eerst anoniem, beschuldigd van blasfemie.

Dat meldt de Pakistaanse krant The Express Tribune.

Twee ongeïdentificeerde mannen op een motor schoten Auj (54) door het hoofd. Hij was ter plekke dood. Een tweede kogel trof een medewerkster die achterin zat in de arm. Zij werd naar het ziekenhuis overgebracht. Een medewerker die voorin zat, en het nichtje van het slachtoffer bleven ongedeerd. Ze waren met de auto op weg naar een ceremonie in het Iraans cultureel centrum, die ter ere van Auj werd georganiseerd.

Een week geleden werd een gastdocent van de islamsectie, Maulana Masood Baig (38), in niet opgehelderde omstandigheden, doodgeschoten, ook door onbekende schutters.

Rechten van moslima’s

Auj kwam in een storm terecht nadat hij in 2012 de VS had bezocht. Daar zou hij onder meer hebben geargumenteerd dat moslima’s wel degelijk het recht hebben om met een niet-moslim te trouwen. Hij herhaalde die stelling later in een artikel. Daarop deed een sms de ronde waarin Auj van godslastering werd beschuldigd.

Op godslastering staat in Pakistan de dood. De beschuldiging is des te erger omdat er in de wet geen definitie van het begrip wordt gegeven, en omdat beschuldigden vaak hun proces niet halen – eerder worden ze gelyncht door een opgezweepte menigte, of door medegedetineerden.

Borgtocht

In dit geval probeerde Auj zich preventief te verdedigen. Nog voor er klacht tegen hem was neergelegd, legde hij zelf klacht neer tegen onbekenden die de sms verspreidden. Hij gaf ook aan via welk telefoonnnummer dat gebeurde.

Daarop werd een onderzoek gevoerd en werden vier collega’s, waaronder de vorige deken, opgepakt en ondervraagd. Ze werden later, op borgtocht, en in afwachting van een proces, vrijgelaten.

Intussen had een religieus seminarie ook een fatwa tegen Auj uitgesproken.

De universiteit heeft de deuren drie dagen gesloten. De studenten van Auj kondigen acties aan om meer beveiliging te eisen voor hun professoren.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content