De 89-jarige Carter vindt dat de geheime diensten te veel mogelijkheden hebben om informatie in te winnen en te onderscheppen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is spionage in de VS volledig uit de hand gelopen, zegt Carter. "Ik denk niet dat er nog twijfel aan is dat de NSA of andere instanties vrijwel alle telefoontjes in de VS in de gaten houden. Ik ga er van uit dat dat voor e-mail ook geldt."

Nog voordat klokkenluider Edward Snowden het grootschalig afluisteren van burgers door de NSA aan het licht bracht, vertrouwde de gewezen president de diensten al niet meer. "Brieven aan buitenlandse leiders, en soms zelfs Amerikaanse leiders, schrijf ik met de hand en breng ik persoonlijk naar de brievenbus. Want ik denk dat mijn telefoongesprekken en mijn e-mail worden afgeluisterd. En er zijn dingen waarvan je niet wil dat iemand ze weet."

Carter, van 1977 tot 1981 president van de Verenigde Staten, en zijn vrouw Rosalynn bezochten meer dan 140 landen. Hij zet zich nog in voor mensenrechten en de internationale conflicten. Ook is de hij lid van The Elders, een raad die in 2007 door Nelson Mandela werd opgericht waarin (voormalige) wereldleiders en andere prominenten uit de internationale politiek zitten. (Belga/TV)

De 89-jarige Carter vindt dat de geheime diensten te veel mogelijkheden hebben om informatie in te winnen en te onderscheppen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is spionage in de VS volledig uit de hand gelopen, zegt Carter. "Ik denk niet dat er nog twijfel aan is dat de NSA of andere instanties vrijwel alle telefoontjes in de VS in de gaten houden. Ik ga er van uit dat dat voor e-mail ook geldt."Nog voordat klokkenluider Edward Snowden het grootschalig afluisteren van burgers door de NSA aan het licht bracht, vertrouwde de gewezen president de diensten al niet meer. "Brieven aan buitenlandse leiders, en soms zelfs Amerikaanse leiders, schrijf ik met de hand en breng ik persoonlijk naar de brievenbus. Want ik denk dat mijn telefoongesprekken en mijn e-mail worden afgeluisterd. En er zijn dingen waarvan je niet wil dat iemand ze weet."Carter, van 1977 tot 1981 president van de Verenigde Staten, en zijn vrouw Rosalynn bezochten meer dan 140 landen. Hij zet zich nog in voor mensenrechten en de internationale conflicten. Ook is de hij lid van The Elders, een raad die in 2007 door Nelson Mandela werd opgericht waarin (voormalige) wereldleiders en andere prominenten uit de internationale politiek zitten. (Belga/TV)