Geweld bij begrafenis journaliste in Jeruzalem

Gedrang en slagen tijdens de begrafenis © GettyImages

In Jeruzalem is vrijdag geweld losgebarsten rond de begrafenisstoet van de doodgeschoten al-Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh (51). In een video is te zien hoe Israëlische politieagenten charges uitvoeren op Palestijnen die de grafkist dragen. Daardoor viel de kist van Abu Akleh bijna op de grond.

Van tevoren waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen in Jeruzalem om de begrafenis ‘veilig en zonder geweld’ te laten verlopen. Meerdere wegen zijn afgesloten en ook wordt extra veiligheidspersoneel ingezet. Op de begrafenisstoet in de Oude Stad zijn duizenden rouwenden afgekomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Abu Akleh was een gerenommeerd verslaggeefster. Ze was een Palestijnse christen geboren in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem. Daar wordt ze daar op een begraafplaats naast haar ouders begraven. Een dag eerder kwamen er duizenden mensen naar de afscheidsceremonie in Ramallah en ook toen stonden mensen langs de route die de kist aflegde. Rouwenden hadden toen onder meer bloemen en foto’s van Abu Akleh bij zich.

Vermoorde journaliste Shireen Abu Akleh. © Getty

De journaliste stierf toen ze verslag deed van een inval door het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever. In een eerste onderzoek van de Israëlische politie staat dat niet te achterhalen is wie de kogel heeft afgevuurd die Abu Akleh fataal werd. Volgens de politie is de kogel afkomstig van een Palestijnse schutter of een gemist schot van een Israëlische scherpschutter.

De militairen hebben vrijdag hun invallen in de Westelijke Jordaanoever hervat.

Abu Aklehs dood zorgt voor een verdere toename van de al opgelopen spanningen tussen de Palestijnse en Israëlische autoriteiten, die elkaar de schuld geven van het overlijden. Ook nieuwszender al-Jazeera houdt Israël verantwoordelijk voor de dood van Abu Akleh.

Partner Content