In haar meest recente rapport stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram sinds 2009 al zo'n 500 vrouwen en meisjes in het noorden van Nigeria heeft ontvoerd. Eerder dit jaar kidnapten de rebellen in een middelbare school in Chibok in het noordoosten van Nigeria 276 meisjes. Die gebeurtenis veroorzaakte in de rest van de wereld heel wat ophef en leidde tot een virale campagne op de sociale media via de hashtag #bringbackourgirls.

HRW sprak met 12 van de 57 meisjes die konden ontsnappen. 219 anderen zijn nog vermist. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft Abubakar Shekau, de leider van Boko Haram, de verantwoordelijkheid voor de ontvoering op zich genomen en rechtvaardigt hij de kidnapping als een represaille voor de gevangenneming door de Nigeriaanse overheid van familieleden van Boko Haram. Shekau zei in 2012 in een videoboodschap: 'Aangezien jullie nu onze vrouwen vasthouden, wacht maar af wat er met jullie vrouwen zal gebeuren... met jullie eigen echtgenotes volgens de Sharia.' Al hebben de ontvoeringen ook een andere reden, namelijk het straffen van vrouwen die een opleiding volgen. Boko Haram wordt namelijk min of meer vertaald als 'Westers onderwijs is een zonde'.

Het rapport van HRW bevestigt de grootste angsten over de behandeling van de ontvoerde meisjes, meer bepaald wat betreft het seksueel geweld. Uit de interviews met overlevenden blijkt dat het merendeel van het seksueel geweld en de verkrachtingen gebeurt binnen de context van gedwongen huwelijken. Bovendien is geen enkel meisje te jong om te trouwen. Zo moeten kinderen van amper vijf jaar al huwen met een oudere man.

Deze meisjes konden uit de handen van de terreurgroep vluchten., Reuters
Deze meisjes konden uit de handen van de terreurgroep vluchten. © Reuters

Volgens de getuigenissen zijn ook andere vrouwen (vooral echtgenotes van Boko Haram-leiders) medeplichtig aan het seksueel geweld. Zo werd een vrouw in 2013 in een Boko Haram-kamp verkracht nadat de echtgenote van de commandant de uitgang van de grot had geblokkeerd. Een ander meisje was nog maar 15 jaar toen ze in 2013 uitgehuwelijkt werd aan een Boko Haram-commandant. 'Ik moest met hem samenwonen, maar in het begin slaagde ik er nog in om hem te ontlopen', vertelde het meisje aan HRW. 'Daarna begon hij mij te bedreigen met een mes om seks met hem te hebben. Toen ik bleef weigeren, haalde hij zijn pistool boven en dreigde hij me te vermoorden als ik zou schreeuwen. Van dan af verkrachtte hij mij elke avond. Hij was een gigantische man van in de dertig en ik had nog nooit seks met iemand gehad.'

Het rapport beschrijft talloze andere verhalen van vrouwen die seksueel misbruikt werden door Boko Haram-militanten. Toch stelt het rapport dat de leiders van de groep enigszins moeite deden om de ontvoerde meisjes te beschermen tegen willekeurig seksueel misbruik buiten de context van het 'huwelijk'.

Volgens HRW wordt het seksueel misbruik door Boko Haram zwaar onderschat vanwege het taboe rond seksueel misbruik in het conservatieve noordoostelijke deel van het land.

In haar meest recente rapport stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram sinds 2009 al zo'n 500 vrouwen en meisjes in het noorden van Nigeria heeft ontvoerd. Eerder dit jaar kidnapten de rebellen in een middelbare school in Chibok in het noordoosten van Nigeria 276 meisjes. Die gebeurtenis veroorzaakte in de rest van de wereld heel wat ophef en leidde tot een virale campagne op de sociale media via de hashtag #bringbackourgirls. HRW sprak met 12 van de 57 meisjes die konden ontsnappen. 219 anderen zijn nog vermist. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft Abubakar Shekau, de leider van Boko Haram, de verantwoordelijkheid voor de ontvoering op zich genomen en rechtvaardigt hij de kidnapping als een represaille voor de gevangenneming door de Nigeriaanse overheid van familieleden van Boko Haram. Shekau zei in 2012 in een videoboodschap: 'Aangezien jullie nu onze vrouwen vasthouden, wacht maar af wat er met jullie vrouwen zal gebeuren... met jullie eigen echtgenotes volgens de Sharia.' Al hebben de ontvoeringen ook een andere reden, namelijk het straffen van vrouwen die een opleiding volgen. Boko Haram wordt namelijk min of meer vertaald als 'Westers onderwijs is een zonde'. Het rapport van HRW bevestigt de grootste angsten over de behandeling van de ontvoerde meisjes, meer bepaald wat betreft het seksueel geweld. Uit de interviews met overlevenden blijkt dat het merendeel van het seksueel geweld en de verkrachtingen gebeurt binnen de context van gedwongen huwelijken. Bovendien is geen enkel meisje te jong om te trouwen. Zo moeten kinderen van amper vijf jaar al huwen met een oudere man. Volgens de getuigenissen zijn ook andere vrouwen (vooral echtgenotes van Boko Haram-leiders) medeplichtig aan het seksueel geweld. Zo werd een vrouw in 2013 in een Boko Haram-kamp verkracht nadat de echtgenote van de commandant de uitgang van de grot had geblokkeerd. Een ander meisje was nog maar 15 jaar toen ze in 2013 uitgehuwelijkt werd aan een Boko Haram-commandant. 'Ik moest met hem samenwonen, maar in het begin slaagde ik er nog in om hem te ontlopen', vertelde het meisje aan HRW. 'Daarna begon hij mij te bedreigen met een mes om seks met hem te hebben. Toen ik bleef weigeren, haalde hij zijn pistool boven en dreigde hij me te vermoorden als ik zou schreeuwen. Van dan af verkrachtte hij mij elke avond. Hij was een gigantische man van in de dertig en ik had nog nooit seks met iemand gehad.'Het rapport beschrijft talloze andere verhalen van vrouwen die seksueel misbruikt werden door Boko Haram-militanten. Toch stelt het rapport dat de leiders van de groep enigszins moeite deden om de ontvoerde meisjes te beschermen tegen willekeurig seksueel misbruik buiten de context van het 'huwelijk'.Volgens HRW wordt het seksueel misbruik door Boko Haram zwaar onderschat vanwege het taboe rond seksueel misbruik in het conservatieve noordoostelijke deel van het land.