Gevechten in Libië blijven aanhouden

© Reuters

Het ‘nieuwe Libië’ is nog niet voor vandaag. In en rond de Libische hoofdstad wordt nog strijd geleverd tussen de rebellen en Khaddafi-getrouwen. Ook de NAVO blijft nog steeds gronddoelen bombarderen.

De Libische rebellen en Khaddafi-getrouwen blijven strijd leveren in en rond de hoofdstad Tripoli. Momenteel wordt er strijd geleverd rond de internationale luchthaven van Tripoli. Ook in Sirte, de geboortestad van de verdreven leider Khaddafi is het onrustig.

De Libische rebellen vechten vandaag in de buurt van de internationale luchthaven van Tripoli om jacht te maken op overgebleven getrouwen van de voortvluchtige Libische leider Khaddafi. Nog vandaag riep de Libische rebellenbeweging de bewoners van Sirte, de geboortestad van de Libische leider Khaddafi, op hun stad zonder strijd op te geven. In ruil daarvoor zullen enkel strijders van de oppositie uit Sirte zelf de kuststad intrekken, zo luidde het in een verklaring van de rebellen op internet.

“Wij willen geen bloedvergieten in de stad”, klonk het. De opstandelingen groepeerden intussen hun eenheden nabij Sirte, waar zich eenheden van Khaddafi en zijn aanhang hebben verschanst. Woensdag kwamen uit de stad berichten dat er onderhandelingen liepen om een bloedige strijd te vermijden. Niettemin vuurden troepen van Khaddafi op de oprukkende opstandelingen.

NAVO

Terwijl de rebellen verder strijd leveren in en buiten Tripoli, blijft ook de NAVO gronddoelen bombarderen. Vliegtuigen van de geallieerden en hun partners maakten donderdag 133 “sorties”, waarvan 46 “strikes”, aldus de NAVO. Niet alle aanvalssorties behoeven het gebruik van munitie, want sommige missies dienen voor de identificatie van doelen. Woensdag was de geallieerde luchtmacht goed voor 141 “sorties”, waarvan 48 “strikes”.

De zes Belgische F-16-jachtbommenwerpers hebben op vijf maanden tijd 448 “sorties” en 1.890 vlieguren op hun actief. De Belgische gevechtstoestellen dropten 365 bommen, waarvan 97 procent het doel trof. De jongste dagen deden ze minder bombardementen en concentreerden ze zich op verkennings- en surveillancemissies

De kolonel

Terwijl de gevechten onverminderd doorgaan blijft de Libische leider Khaddafi nog altijd onvindbaar. Er zijn speculaties dat de man zich nog steeds in de hoofdstad zou bevinden, maar niemand die die informatie kan bevestigen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content