‘Gesprekken van laatste kans’ in Burkina Faso

Staatsgreep Burkina Faso © AFP/belga

De leider van de staatsgreep in Burkina Faso en de legerleider voeren gesprekken van de laatste kans om bloedvergieten te vermijden.

In Burkina Faso vinden ‘gesprekken van de laatste kans’ plaats tussen de leiders van de staatsgreep en de legerleiding. Dat meldt een Burkinese radiozender.

Leden van de presidentiële wacht hadden vorige week overgangspresident Michel Kafando en verschillende regeringsleden vastgenomen. Ondertussen werd hij alweer vrijgelaten. Volgens radiozender Omega FM overlegt generaal Gilbert Diendere, die de coup leidde, met legerchef Pingrenoma Zagre. De staatsgreep werd gepleegd door aanhangers van de vorige president Blaise Compaoré, die in oktober vorig jaar – na 27 jaar aan de macht – moest opstappen door straatprotest.

Amnestie voor coupplegers

Het leger bereidt intussen een aanval voor op de coupplegers. Die kregen tot de middag de tijd om zich over te geven. Volgens ooggetuigen hebben honderden leden van de presidentiële wacht dat ook al gedaan. In totaal zijn er 1.200 leden van de presidentiële wacht.

Diendere en zijn trouwe aanhangers zitten echter nog steeds in het presidentieel paleis. Zij zouden zich enkel overgeven als de Economische Gemeenschap van West-Afrika (Ecowas) het vredesplan goedkeurt dat afgelopen weekend was voorgesteld door bemiddelaars. Dinsdag vindt een Ecowas-top plaats in Nigeria.

Het plan, voorgelegd door de presidenten van Senegal en Benin, voorziet onder meer amnestie voor de coupplegers en zou aanhangers van Compaoré toelaten op te komen bij de verkiezingen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content