‘Genocide’: Javier Bardem en andere internationale reacties op Gaza

© /

‘Het is schandalig dat deze genocide wordt toegelaten’, schrijft acteur en regisseur Javier Bardem in een open brief. Het aanhoudende conflict in Gaza heeft aan meer dan 1.000 Palestijnen het leven gekost. Een overzicht van open brieven tot bescheiden hashtags.

Het aanhoudende conflict in Gaza tussen Israël en de extremistische militanten van Hamas heeft ondertussen aan meer dan 1.000 Palestijnse burgers het leven gekost. En dat schiet internationaal bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat. Een overzicht van open brieven tot meer bescheiden hashtags en tweets.

‘Hypocriet masker van handel’

De Spaanse acteur en regisseur Javier Bardem schreef een open brief die gepubliceerd werd op de website van het Spaanse El Diario. Hij windt er geen doekjes om als de titel ‘genocide’ zijn bedenkingen voorafgaat.

‘Met de horror die op dit exacte moment plaatsvindt in Gaza, is er GEEN ruimte voor afstand of neutraliteit’, meent Bardem. ‘Het is een oorlog van bezetting en uitroeiing die gevoerd wordt tegen een volk zonder middelen. Een volk dat begrensd leeft op een minimum aan grond, zonder water en waar ziekenhuizen, ambulances en kinderen doelen zijn terwijl ze ervan verdacht worden terroristen te zijn. Het is moeilijk te begrijpen en onmogelijk te rechtvaardigen. En het is schandalig dat Westerse landen zo’n genocide toelaten. Ik kan dit barbarisme – nog gruwelijker en onverstaanbaarder gezien alle afschuwelijke dingen die het joodse volk heeft moeten doormaken in het verleden – niet begrijpen. Enkel geopolitieke allianties, dat hypocriete masker van handel – bijvoorbeeld de verkoop van wapens – verklaren de schandelijke positie die door de Verenigde Staten, de Europese Unie en Spanje wordt aangenomen.’

De vraag is nog maar of Bardem de huidige escalatie correct omschrijft als hij er de term genocide op plakt. Volgens de Verenigde Naties (VN) is er sprake van een genocide als er de intentie is om een nationale, etnische, raciale of religieuze groep te vernietigen, volledig of gedeeltelijk. Daarbij moet minstens een van de volgende acties hebben plaatsgevonden: het doden van leden van de groep, het toebrengen van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel aan leden van de groep, het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar gehele of gedeeltelijke lichamelijke vernietiging, het nemen van maatregelen bedoeld om geboorten binnen de groep te voorkomen of het gewelddadig overbrengen van kinderen van de groep naar een andere groep.

Israëli’s tegen conflict

Toch komen de verontwaardigde reacties niet enkel uit het buitenland. Vijftig Israëlische reservisten roepen online op om niet te dienen in het leger.

‘Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever en Gaza hebben geen burgerrechten, noch mensenrechten (…) We waren soldaten in verschillende posities en units in het Israëlische leger – een feit waar we nu spijt van hebben. Tijdens onze dienst ontdekten we, dat niet enkel de troepen die in de bezette gebieden opereren de controle hebben over het leven van de Palestijnen. In werkelijkheid is het hele leger betrokken. Daarom weigeren wij nu nog onze dienstplicht na te komen en steunen wij iedereen die hetzelfde doet’, klinkt het.

‘Hoe kunnen artsen stilzwijgend voortdoen als ziekenhuizen worden aangevallen’

De brief van de Noorse dokter Mads Gilbert ging al snel de wereld rond. De man is vrijwilliger in een ziekenhuis in Gaza en vroeg de Amerikaanse president Barack Obama om een nacht in het Al Shifa’a hospitaal door te brengen om het resultaat van Israëls offensief met eigen ogen te zien.

Andere dokters en wetenschappers volgden zijn voorbeeld. Ook in België verscheen een open brief van artsen onder leiding van Marc Van Ranst in de Standaard. ‘Voor een arts is elk leven evenveel waard. Maar als in een gewapend conflict de ene partij geen kant op kan, 95 procent van alle slachtoffers heeft – onder wie veel kinderen – en moet ondergaan hoe ziekenhuizen worden aangevallen: hoe kunnen artsen in België dan stilzwijgend voortdoen. En vooral: waarom blijft op het politieke forum elke reactie uit?’ klonk het.

1,5 miljoen euro voor Palestijnse kinderen

In de sportwereld besloten de Algerijnen hun verdiende premie na de goede prestaties in het WK-voetbal in Brazilië aan de Palestijnen in Gaza te schenken. Ook stervoetballer bij Real Madrid, Cristiano Ronaldo wilde bijdragen tot het goede doel en doneerde 1,5 miljoen euro aan Palestijnse kinderen in de getroffen regio. Een jaar geleden veilde hij nog zijn sportschoenen voor de bouw van scholen in Gaza.

Beroemdheden spreken zich ook vaker uit over het conflict, alleen blijkt dat niet altijd zo eenvoudig te zijn. Hoewel popster Rihanna zich tot een bescheiden #FreePalestine beperkte, werd de tweet acht minuten later al gewist nadat ze overstelpt werd door reacties. De ster beweerde later dat ze het bericht niet bewust op het sociale netwerk Twitter had geplaatst, maar dat het verschenen was nadat ze op ‘een link’ geklikt had tijdens het lezen over het Midden-Oosten.

Iets later verving ze de tweet met een evenwichtiger bericht: ‘Laten we bidden voor vrede en een snel einde aan het Israëlisch-Palestijns conflict! Is er enige hoop? ….’

Doodsbedreigingen

Zayn Malik van de Brits-Ierse boysband One Direction deelde ook zijn ideeën over het conflict met de hashtag die oproept om Palestina te bevrijden. Iets wat niet bij al zijn fans in goede aarde viel. Hoewel de tweet binnen de kortste keren 150.000 keer gedeeld werd, kreeg de jongeman ook doodsbedreigingen van gefrustreerde Israëlische fans te verwerken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In 2013 nog schonk de man die de band bijeenbracht, Simon Cowell, nog 90.000 Britse pond aan de Friends of the Israel Defence Forces, een organisatie die de Israëlische soldaten steunt in naam van joodse gemeenschappen wereldwijd. Die actie haalde de groep dan weer de woede van de Palestijnse fans op de nek.

Andere publieke figuren blijken iets moediger. Zangeres en actrice Selena Gomez plaatste een foto op sociaal netwerk Instagram met het bijschrift ‘het gaat over menselijkheid: bid voor Gaza’. Hoewel ook hier gemengde reacties volgden, verwijderde de ster het bericht niet onder de druk.

Uiteindelijk liet acteur Ryan Gosling weten hoe hij over de situatie dacht. Hij zond de foto van Cristiano Ronaldo’s donatie de wijde wereld in met het bijschrift ‘Iedereen voor Palestina.’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content