Gemeenteraad Minneapolis wil politie ontmantelen

Demonstranten houden een bordje met oproep de politie te ontmantelen omhoog, in New York, 7 juni 2020. © Reuters

Een meerderheid van de gemeenteraad van Minneapolis, waar eind mei George Floyd door de politie gedood werd, heeft zondag beloofd ‘het proces op te starten’ om de politie te ontmantelen. Dat melden lokale Amerikaanse media.

De stap komt op het moment dat er in de VS en in vele andere landen protesten zijn tegen politiegeweld en racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd. De zwarte Amerikaan stierf ruim twee weken geleden nadat een politieagent in Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd drukte.

Raadsleden, die de ontmantelingsbelofte ondertekenden voor honderden toeschouwers, zeiden dat ze niet onmiddellijk plannen hadden voor hoe de politie vervangen wordt. Ze zeiden met de gemeenschap te willen overleggen over een nieuwe structuur voor de openbare veiligheid.

In de VS is de roep om politiekorpsen te ontmantelen de laatste weken flink toegenomen, onder de strijdkreet Defund the police. Activisten roepen op om de vele miljoenen die richting politiekorpsen gaan te besteden aan gemeenschapsprojecten, onderwijs en het ondersteunen van minderheden die nog altijd minder kansen krijgen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt.

Zaterdag werd burgemeester Jacob Frey van Minneapolis uitgejouwd door een zee van demonstranten en vluchtte nadat hij zei: ‘Ik steun de volledige afschaffing van de politie niet.’ De voormalige burgerrechtenadvocaat werd in 2018 gekozen nadat hij had beloofd de betrekkingen tussen de politie en de inwoners van de stad te verbeteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content