De demonstranten kwamen volgens de politie bijeen in de omgeving van de Shah-Do Shamshiramoskee, waar de lynchpartij vorige donderdag had plaatsgevonden. Vrouwen droegen papieren maskers die het bebloede gezicht van het slachtoffer voorstelden.

De betogers scandeerden slogans tegen de regering en de politie en eisten gerechtigheid. Ze plantten ook een boom om de vrouw te herdenken, meldt BBC World News.

Onschuldig

Een bende moslims had de 27-jarige Farkhuna voor de moskee doodgeslagen en -gestampt en haar lijk achter een wagen gesleept en ten slotte verbrand. De daders beschuldigden de vrouw ervan een exemplaar van de koran in brand gestoken te hebben. De ouders weerspraken dat en verklaarden dat hun dochter geestelijk ziek was.

Ook generaal Mohammad Zahir, betrokken bij het onderzoek, zei dat er geen bewijzen zijn dat de vrouw een koran had verbrand. 'Farkhunda was onschuldig'.

De politie heeft intussen dertien verdachten gearresteerd, waaronder een moellah die de mensen had opgeroepen te vrouw te straffen. Dertien agenten, die niet waren tussenbeide gekomen, werden geschorst, onder hen ook de commissaris van de wijk. President Ashraf Ghani heeft de daad veroordeeld en een onderzoek bevolen.

Vrouwen

Zondagmorgen hadden reeds honderden mensen de begrafenis van Farkhunda in Kaboel bijgewoond. De kist werd naar het kerkhof gedragen door vrouwen, een zeldzame gebeurtenis in Afghanistan.

Het verhaal doet wat denken aan het mentaal gehandicapt minderjarig meisje dat vorig jaar in Pakistan onder druk van een woedende menigte werd opgepakt wegens het 'ontheiligen' van een koran. (Belga/KVDA)

De demonstranten kwamen volgens de politie bijeen in de omgeving van de Shah-Do Shamshiramoskee, waar de lynchpartij vorige donderdag had plaatsgevonden. Vrouwen droegen papieren maskers die het bebloede gezicht van het slachtoffer voorstelden. De betogers scandeerden slogans tegen de regering en de politie en eisten gerechtigheid. Ze plantten ook een boom om de vrouw te herdenken, meldt BBC World News.Een bende moslims had de 27-jarige Farkhuna voor de moskee doodgeslagen en -gestampt en haar lijk achter een wagen gesleept en ten slotte verbrand. De daders beschuldigden de vrouw ervan een exemplaar van de koran in brand gestoken te hebben. De ouders weerspraken dat en verklaarden dat hun dochter geestelijk ziek was. Ook generaal Mohammad Zahir, betrokken bij het onderzoek, zei dat er geen bewijzen zijn dat de vrouw een koran had verbrand. 'Farkhunda was onschuldig'.De politie heeft intussen dertien verdachten gearresteerd, waaronder een moellah die de mensen had opgeroepen te vrouw te straffen. Dertien agenten, die niet waren tussenbeide gekomen, werden geschorst, onder hen ook de commissaris van de wijk. President Ashraf Ghani heeft de daad veroordeeld en een onderzoek bevolen. Zondagmorgen hadden reeds honderden mensen de begrafenis van Farkhunda in Kaboel bijgewoond. De kist werd naar het kerkhof gedragen door vrouwen, een zeldzame gebeurtenis in Afghanistan.Het verhaal doet wat denken aan het mentaal gehandicapt minderjarig meisje dat vorig jaar in Pakistan onder druk van een woedende menigte werd opgepakt wegens het 'ontheiligen' van een koran. (Belga/KVDA)