Het Syrische regime kan aangeklaagd worden voor oorlogsmisdaden. Dat zeggen drie gezaghebbende internationale advocaten die duizenden foto's en documenten onderzochten over doden in gevangenschap, door de veiligheidstroepen van het regime, van maart 2011 tot augustus vorig jaar. Dat schrijft The Guardian, dat hun rapport mocht inkijken.

De meeste slachtoffers zijn jonge mannen. Veel lichamen waren uitgemergeld, bebloed en droegen tekenen van marteling. Sommigen hadden geen ogen, anderen waren duidelijk verstikt of geëlektrocuteerd.

De VN en onafhankelijke mensenrechtengroepen maakten eerder al melding van misbruik, door zowel de regering van Assad als rebellen. Maar volgens experts zijn de bewijzen die nu voorliggen gedetailleerder dan alles wat tot nu naar boven gekomen is uit de Syrische crisis, die nu al 34 maanden duurt.

Smoking gun

In totaal werden 55.000 beelden onderzocht, goed voor ruim 11.000 slachtoffers. De bron van de documenten, die wordt aangeduid met de codenaam Caesar, was een fotograaf bij de Syrische militaire politie die in het geheim samenwerkte met de Syrische Nationale Beweging, een oppositiegroep die gesteund wordt door Qatar. De man is overgelopen en het land uitgevlucht.

De drie advocaten, die eerder als aanklagers voor het Joegoslavië- en Sierra Leonetribunaal werkten, hebben hem de afgelopen tien dagen drie keer gesproken. Ze vonden de man geloofwaardig en oprecht. Caesar zei het drietal dat het zijn job was "foto's te maken van gedode gevangenen". Hij zei geen getuige geweest te zijn van executies of martelingen, maar beschreef wel een zeer bureaucratisch systeem. "Per dag konden er tot 50 lichamen zijn", aldus het rapport.

"De foto's werden genomen om een overlijdensakte te kunnen maken zonder dat de familie het lichaam moest zien, maar ook om te bevestigen dat bevelen waren uitgevoerd." Volgens een van de aanklagers tonen de foto's aan dat het om "doden op industriële schaal" gaat. Dit is "een smoking gun" van de soort die we eerder nog niet hadden. (Belga/TE)

Het Syrische regime kan aangeklaagd worden voor oorlogsmisdaden. Dat zeggen drie gezaghebbende internationale advocaten die duizenden foto's en documenten onderzochten over doden in gevangenschap, door de veiligheidstroepen van het regime, van maart 2011 tot augustus vorig jaar. Dat schrijft The Guardian, dat hun rapport mocht inkijken.De meeste slachtoffers zijn jonge mannen. Veel lichamen waren uitgemergeld, bebloed en droegen tekenen van marteling. Sommigen hadden geen ogen, anderen waren duidelijk verstikt of geëlektrocuteerd. De VN en onafhankelijke mensenrechtengroepen maakten eerder al melding van misbruik, door zowel de regering van Assad als rebellen. Maar volgens experts zijn de bewijzen die nu voorliggen gedetailleerder dan alles wat tot nu naar boven gekomen is uit de Syrische crisis, die nu al 34 maanden duurt. In totaal werden 55.000 beelden onderzocht, goed voor ruim 11.000 slachtoffers. De bron van de documenten, die wordt aangeduid met de codenaam Caesar, was een fotograaf bij de Syrische militaire politie die in het geheim samenwerkte met de Syrische Nationale Beweging, een oppositiegroep die gesteund wordt door Qatar. De man is overgelopen en het land uitgevlucht. De drie advocaten, die eerder als aanklagers voor het Joegoslavië- en Sierra Leonetribunaal werkten, hebben hem de afgelopen tien dagen drie keer gesproken. Ze vonden de man geloofwaardig en oprecht. Caesar zei het drietal dat het zijn job was "foto's te maken van gedode gevangenen". Hij zei geen getuige geweest te zijn van executies of martelingen, maar beschreef wel een zeer bureaucratisch systeem. "Per dag konden er tot 50 lichamen zijn", aldus het rapport. "De foto's werden genomen om een overlijdensakte te kunnen maken zonder dat de familie het lichaam moest zien, maar ook om te bevestigen dat bevelen waren uitgevoerd." Volgens een van de aanklagers tonen de foto's aan dat het om "doden op industriële schaal" gaat. Dit is "een smoking gun" van de soort die we eerder nog niet hadden. (Belga/TE)