De Arabische nieuwssite Al Jazeera heeft een gelekte kopie in handen gekregen van een rapport over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Het rapport maakt deel uit van de missie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

De internationale waakhond focust daarbij op drie Syrische dorpen: twee in Idlib en een in Hama, waar met 'grote zekerheid' gesteld kan worden dat chlorinegas tegen de Syrische bevolking werd ingezet.

Helikopters en chlorine

Het gelekte rapport telt 117 pagina's met de meest gedetailleerde informatie die tot op heden over het gebruik van chemische wapens in het land beschikbaar is. De bevindingen stemmen overeen met vorige verslagen van de OPCW-missie en er wordt geen schuldige partij aangeduid. Maar het zijn vooral de details uit getuigenissen die het rapport meer waarde geven.

Getuigen beweren namelijk helikopters gehoord te hebben toen de bommen met toxische chemicaliën neervielen. Informatie die door VN-ambassadeur voor de Verenigde Staten, Samantha Power, op sociaal netwerk Twitter bevestigd wordt: '32 getuigen zagen of hoorden helikopters toen bommen vielen; 29 roken chlorine. Enkel het Syrische regime gebruikt helikopters.'

Volgens Al Jazeera-journalist James Bays, die van bij de Verenigde Naties verslag uitbrengt, wijzen veel westerse leden van de VN-Veiligheidsraad inderdaad de Syrische autoriteiten met de vinger, omdat enkel zij blijkbaar toegang hebben tot helikopters.

Vernietigen chemisch arsenaal

Power prees het rapport volgens de nieuwssite na een vergadering achter gesloten deuren van de VN-Veiligheidsraad over de geboekte vooruitgang in het vernietigen van het Syrische chemische wapenprogramma. Volgens de ambassadrice sterkt het rapport de beweringen dat de Syrische overheid chlorinegas als wapen gebruikt heeft tijdens de burgeroorlog, nadat het gezworen had het giftige arsenaal op te geven.

Toen op 21 augustus 2013 saringas gebruikt werd in Ghouta, Damascus en daarbij honderden burgers om het leven kwamen, startte de VN de missie om de chemische wapens van het land te vernietigen.

Het regime van president Bashar al-Assad en rebellen beschuldigden elkaar ervan chemische wapens te hebben ingezet. Het Westen legde de schuld bij Assad en de VS dreigde met een militaire interventie. Daarop vervoegde Syrië de OPCW, maar het liet na de verantwoordelijkheid voor de aanval op Ghouta op te nemen.

Volgens de hoge vertegenwoordiger van de VN voor Ontwapening, Angela Kane, tracht de OPCW-missie nog steeds gaten in de Syrische aangifte van chemische wapens te verklaren. Zo bericht Al Jazeera. Ze hoopt dat alle overblijvende productiefaciliteiten in het land tegen juni 2015 vernietigd zullen zijn.

De Arabische nieuwssite Al Jazeera heeft een gelekte kopie in handen gekregen van een rapport over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Het rapport maakt deel uit van de missie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).De internationale waakhond focust daarbij op drie Syrische dorpen: twee in Idlib en een in Hama, waar met 'grote zekerheid' gesteld kan worden dat chlorinegas tegen de Syrische bevolking werd ingezet.Het gelekte rapport telt 117 pagina's met de meest gedetailleerde informatie die tot op heden over het gebruik van chemische wapens in het land beschikbaar is. De bevindingen stemmen overeen met vorige verslagen van de OPCW-missie en er wordt geen schuldige partij aangeduid. Maar het zijn vooral de details uit getuigenissen die het rapport meer waarde geven.Getuigen beweren namelijk helikopters gehoord te hebben toen de bommen met toxische chemicaliën neervielen. Informatie die door VN-ambassadeur voor de Verenigde Staten, Samantha Power, op sociaal netwerk Twitter bevestigd wordt: '32 getuigen zagen of hoorden helikopters toen bommen vielen; 29 roken chlorine. Enkel het Syrische regime gebruikt helikopters.'Volgens Al Jazeera-journalist James Bays, die van bij de Verenigde Naties verslag uitbrengt, wijzen veel westerse leden van de VN-Veiligheidsraad inderdaad de Syrische autoriteiten met de vinger, omdat enkel zij blijkbaar toegang hebben tot helikopters.Power prees het rapport volgens de nieuwssite na een vergadering achter gesloten deuren van de VN-Veiligheidsraad over de geboekte vooruitgang in het vernietigen van het Syrische chemische wapenprogramma. Volgens de ambassadrice sterkt het rapport de beweringen dat de Syrische overheid chlorinegas als wapen gebruikt heeft tijdens de burgeroorlog, nadat het gezworen had het giftige arsenaal op te geven.Toen op 21 augustus 2013 saringas gebruikt werd in Ghouta, Damascus en daarbij honderden burgers om het leven kwamen, startte de VN de missie om de chemische wapens van het land te vernietigen.Het regime van president Bashar al-Assad en rebellen beschuldigden elkaar ervan chemische wapens te hebben ingezet. Het Westen legde de schuld bij Assad en de VS dreigde met een militaire interventie. Daarop vervoegde Syrië de OPCW, maar het liet na de verantwoordelijkheid voor de aanval op Ghouta op te nemen.Volgens de hoge vertegenwoordiger van de VN voor Ontwapening, Angela Kane, tracht de OPCW-missie nog steeds gaten in de Syrische aangifte van chemische wapens te verklaren. Zo bericht Al Jazeera. Ze hoopt dat alle overblijvende productiefaciliteiten in het land tegen juni 2015 vernietigd zullen zijn.