Gele hesjes lijken uit te bollen in Frankrijk en België

Betogers worden door de ordediensten bestookt met traangas op de Parijse Champs-Elysées, 15 december 2018 © AFP

Op zaterdag bracht de vijfde zaterdagactie van de zogenaamde ‘gele hesjes’ in Frankrijk een pak minder volk op de been dan die van vorige week. In Brussel waren de ordediensten talrijker dan de gele hesjes, die vreedzaam betoogden.

De ordetroepen in Parijs hebben zaterdag 157 mensen opgepakt in het kader van de vijfde betoging van de ‘gele hesjes’ in de Franse hoofdstad. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De beweging van de ‘gele hesjes’ lijkt in kracht af te zwakken. Er waren zaterdag beduidend minder manifestanten en incidenten dan vorige week. Toen werden bijvoorbeeld bijna 2.000 mensen opgepakt.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben zaterdag rond 18.00 uur in heel Frankrijk zowat 66.000 mensen gemanifesteerd. Vorige week waren er op hetzelfde moment 126.000 geteld.

Meer politie dan betogers

In Brussel kwam het voor het eerst niet tot confrontaties met de politie en verliep het protest vreedzaam. De ordediensten waren massaal aanwezig, zelfs talrijker dan de gele hesjes.

De betoging van de gelehesjes begon met enige onvrede. In eerste instantie was het de bedoeling om te verzamelen op het Luxemburgplein, maar dat werd op het laatste moment verboden. Na een eerste samenkomst aan het kruispunt Van Kunst-Wet ging het onder begeleiding van een politie-escorte dan toch naar het Luxemburgplein.

Even leek het protest daar dood te bloeden, maar de menigte dikte na enige tijd opnieuw aan. Op voorwaarde dat alles vreedzaam verliep en onder streng toezicht van vele politieagenten mochten de gelehesjes dan toch aan een tocht door enkele Brusselse straten beginnen en konden ze even het kruispunt van de Kunstlaan met de Belliardstraat bezetten. Omstreeks 16 uur eindigde de vreedzame tocht opnieuw op het Luxemburgplein en trokken de gelehesjes weer naar huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content