‘Regering Obama liet in het geheim 400 miljoen dollar in cash overvliegen naar Iran’ (Wall Street Journal)

Barack Obama © REUTERS
Rudi Rotthier

De regering Obama liet 400 miljoen dollar, omgezet in vreemde valuta, overvliegen naar Iran, en die geldtransfer viel samen met de vrijlating van 4 Amerikanen door Iran in januari van dit jaar.

Dat meldt The Wall Street Journal (WSJ). Het Witte Huis en het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de transactie maar ontkent dat er een verband was met de vrijlating van de gevangenen.

In de versie van de WSJ leest het als een spionageverhaal – en dat is het misschien ook.

De 400 miljoen kon niet in dollar worden overgebracht, omdat dit een overtreding zou betekenen van de huidige Amerikaanse wet (die dus dollartransacties met Iran verbiedt) en het geld werd omgezet in Zwitserse franken, euro’s en andere munten. Er werden houten paletten volgestouwd met geld, aldus de krant.

Het geld werd gehaald bij banken in Nederland en Zwitserland.

Volgens het Witte Huis, dat de transfer van geld bevestigt, was er geen verband met de vrijlating van de vier gevangenen. Want ook dat druist in tegen de regels die de VS hanteert: er wordt niet betaald voor gevangenen of gegijzelden.

In werkelijkheid, aldus een woordvoerder, ging het over een “eerste betaling” in het kader van een regeling die 1,7 miljard dollar zal bedragen, en die gebeurt in het kader van een regeling rond een dispuut over een afgesprongen wapendeal uit 1978, toen de sjah nog aan de macht was. Die zaak is voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag behandeld.

‘Losgeld’

President Obama vermeldde die regeling op 17 januari, tijdens een persbijeenkomst waarin hij de vrijlating van de gevangenen besprak. Maar toen repte hij met geen woord over een betaling van 400 miljoen in cash. “Met het nucleair akkoord achter de rug, de gevangenen vrijgelaten, was de tijd gekomen om ook dit dispuut op te lossen”, aldus de president in januari.

John Kirby, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, zei in reactie op de onthulling van de WSJ dat de twee teams, het team dat de vrijlating onderhandelde, en het team dat het geldtransport regelde, niets met mekaar te maken hadden en dat de tweede zaak jaren van onderhandeling had gevergd.

De Republikeinse senator Tom Cotton, een luid tegenstander van het nucleair akkoord met Iran, ziet het anders. Hij zegt aan The Wall Street Journal dat de president “aan d ayatollahs 1,7 miljard dollar aan losgeld heeft betaald voor de Amerikaanse gijzelaars”.

Sinds het geldtransport, aldus de WSJ, heeft de Revolutionaire Garde nog meer mensen gearresteerd, daarbij twee mensen met zowel de Iraanse en de Amerikaanse nationaliteit, naast mensen met de Franse, de Britse en de Canadese nationaliteit.

De krant suggereert dat degenen die arresteren er wel degelijk van uitgaan dat er geld in die arrestaties zit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content