‘Geen ebolapatiënten meer tegen het einde van maart’

September: een ontsnapte ebolapatiënt wordt in een ambulance geduwd in Monrovia. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Sierra Leone, het land dat het hardst getroffen wordt door de ebola-epidemie, zou tegen maart wel eens van de ziekte verlost kunnen zijn. Ondertussen wordt de strijd voortgezet in het land waar meer dan 3.000 mensen aan het virus overleden.

De ebola-epidemie in Sierra Leone, het land dat er het hardst door getroffen wordt, lijkt af te zwakken. Dat bericht persagentschap Reuters.

Gedragswijziging

Een operatie met militaire kenmerken helpt er de uitbraak te bestrijden en het aantal nieuwe gevallen drastisch terug te dringen. Een belangrijke stap, zo menen gezondheidsmedewerkers, naar het uitroeien van ebola.

De operatie is ongeveer een maand aan de gang en zo verdubbelde het aantal beschikbare ambulances voor patiënten in het dichtbevolkte westen van het land waar meer dan 3.000 mensen slachtoffer werden van de dodelijke ziekte.

Volgens het actieplan houdt de politie ook voertuigen tegen aan checkpoints om de temperatuur van passagiers en bestuurders te controleren. Posters in de straten roepen op om samen ebola te stoppen.

Maar hulpverleners melden ook andere vooruitgang, schrijft Reuters: er is sprake van een gedragswijziging in de landelijke gebieden. Vooral het ontmoedigen van mensen om deel te nemen aan begrafenisrituelen – waarbij direct contact met de doden gebruikelijk is – die een belangrijke bron van besmetting vormen, heeft het verlangde effect gehad.

‘Slechts’ 184 gevallen in week

Het aantal besmettingen met de hemorragische koorts is sterk teruggevallen in het West-Afrikaanse land. Sinds mei 2014 was er sprake van meer dan 10.000 gevallen, in de week tot 11 januari 2015 kwamen daar ‘slechts’ 184 nieuwe gevallen bij: het laagste aantal in vijf maanden.

Meer dan de helft van de bedden in verzorgingscentra in Sierra Leone zijn nu vrij. Een opvallend contrast met de piek die in november te bemerken was toen centra in Freetown overbevolkt waren. Patiënten moesten toen dagen wachten voordat ambulances konden helpen, lijken werden niet begraven en als dat wel gebeurde, was dat vaak in het geheim in achtertuinen.

‘Nul gevallen … als er geen verrassingen zijn’

De recente positieve ontwikkelingen hebben president Ernest Bai Koroma ertoe aangezet te verkondigen dat zijn regering, geholpen door zo’n 800 Britse soldaten en meer dan 450 miljoen dollar buitenlandse hulp, de laatste ebolapatiënt tegen het einde van maart 2015 zal zien.

Andere gezondheidsdeskundigen en hulpverleners zijn voorzichtiger in die voorspellingen. De uitbraak die in de West-Afrikaanse regio aan meer dan 8.400 mensen het leven kostte, lijkt ook in Liberia en Guinea te stabiliseren. Maar de experten zijn op hun hoede voor het te snel verkondigen van het beëindigen van de uitbraak: een fout die in april in Guinea gemaakt werd, waar de ziekte uiteindelijk hevig terugsloeg.

‘We lijken de bladzijde van het probleem in Sierra Leone te kunnen gaan omslaan. Ik denk dat we dicht bij de nul gevallen zullen aanleunen in maart, als er geen verrassingen zijn’, zei Philippe Maughan van de humanitaire tak van de Europese Commissie (ECHO) tegen Reuters. ‘Maar, er zullen nog steeds hier en daar gevallen opduiken de volgende zes maanden of zelfs het volgende jaar en die zullen we moeten wegwerken.’

Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos zei David Nabarro, verantwoordelijk voor de ebola-affaires van de Verenigde Naties, dat VN-agentschappen nog een laatste miljard dollar nodig hebben om de epidemie in West-Afrika te bestrijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content