Geen Belgen betrokken bij gijzelingsactie Algerije

Elisabeth Ackaert

Op het Algerijnse gasveld waar een groep Algerijnen en westerlingen word gegijzeld door rebellen, is een luchtaanval geweest waarbij dodelijk slachtoffers vielen. Over het aantal slachtoffers blijft het voorlopig tasten in het duister. Volgens lokale bronnen waren er ook Belgen bij de gijzelaars, maar Buitenlandse Zaken ontkent dat.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera maakte bekend via haar website dat verschillende betrokkenen bij de gijzelingsactie op het gasvald In Amenas zijn overleden na een luchtaanval van het Algerijnse leger op de gassite. Volgens het Mauritaanse persbureau ANI zijn 34 gijzelaars en 15 gijzelnemers overleden bij de aanslag. Deze cijfers zijn wel erg onzeker. Andere bronnen geven andere gegevens. Een lokale bron spreekt van 6 gedode buitenlanders en zes omgekomen gijzelnemers.

Geen Belgen

Ondanks de eerste informatie uit lokale bronnen, zijn er geen Belgen betrokken bij de gijzeling. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij de gijzeling zijn slachtoffers van verschillende nationaliteiten betrokken. Het gasveld wordt door de Britse oliemaatschappij BP en het Noorse Statoil gerund en biedt dus werk aan veel buitenlandse werknemers.

Verwarring troef

Vier gijzelaars zijn mogelijk bevrijd. Het gaat om twee schotten, een Keniaan en een Fransman. De leider van de gijzelnemers, Abu al-Baraa is mogelijk omgekomen nadat hij probeerde te vluchten met een wagen. Een van de rebellen dreigt ermee de overige overlevende gijzelaars om het leven te brengen, indien het leger een nieuwe bevrijdingsactie onderneemt.

Reactie op interventie in Mali

Het is nog onduidelijk of de gijzelingsactie wel degelijk beëindigd is. De berichten van de lokale media spreken elkaar tegen. Volgens de Britse autoriteiten is er wel degelijk een militaire actie bezig om de gijzeling ten einde te brengen.

De gijzelingsactie is een reactie op de Franse interventie in Mali, stellen de gijzelnemers zelf. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content