Gambia verlaat Gemenebest

Gambia heeft aangekondigd dat het zich terugtrekt uit het Britse Gemenebest.

Gambia stapt uit het Gemenebest van Naties. Dat meldt de Britse zender BBC. Het land wil geen deel meer uitmaken van een “neokoloniale instelling”.

Het West-Afrikaanse land Gambia trekt zich per direct terug uit het Britse Gemenebest. De regering verklaarde op de staatsomroep dat Gambia geen lid meer wenst te zijn van een “neokoloniale instelling”. Verder werd geen uitleg gegeven bij de beslissing.

Yahya Jammeh

De huidige Gambiaanse president Yahya Jammeh kwam aan de macht na een staatsgreep in 1994. Sedertdien heeft Groot-Brittannië het regime herhaaldelijk op de vingers getikt vanwege mensenrechtenschendingen. Zo kreeg Gambia in augustus vorig jaar veel kritiek van mensenrechtenorganisaties, nadat het negen gevangenen had geëxecuteerd.

De Gambiaanse president Yahya Jammeh beschuldigt Groot-Brittannië er dan weer van de politieke oppositie te hebben gesteund bij de verkiezingen van 2011. Volgens analisten zijn de geschillen tussen beide landen een mogelijke oorzaak voor de terugtrekking van Gambia uit de organisatie.

Britse Gemenebest

Het Gemenebest van Naties is een vrijwillig verbond van 54 landen. De meeste van die landen zijn oud-kolonies van het Verenigd Koninkrijk. Het Gemenebest erkent de Britse koningin Elizabeth II als symbolisch staatshoofd.

Het Britse Gemenebest werd gesticht in 1931, maar het kreeg zijn huidige vorm pas na 1949. Vanaf toen werden de meeste Britse kolonies en mandaatgebieden geleidelijk onafhankelijk. Het laatste land dat zich terugtrok uit het Gemenebest, was Zimbabwe in 2003. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content