Gambia: leger valt binnen bij kiescommissie, omringende landen dreigen met militaire interventie

Yahya Jammeh © Belga Image

De spanning stijgt in het West-Afrikaanse land Gambia, waar president Yahya Jammeh ondanks een verkiezingsnederlaag weigert op te stappen. Het leger is binnengevallen in het hoofdkwartier van de kiescommissie. De West-Afrikaanse landenorganisatie Ecowas dreigt met een militaire interventie.

De voorzitter van de Onafhankelijke Kiescommissie (IEC), Alieu Momar Njai, vertelde aan journalisten ter plaatse dat medewerkers van de kiescommissie het gebouw niet meer binnen mogen.

In de kantoren van de kiescommissie worden de resultaten van de presidentsverkiezingen van 1 december bewaard. Volgens Njai zeiden de soldaten dat ze ‘handelden op bevel’. Eerder op de dag had het hoofd van het leger, Saul Badjie, aan journalisten in Banjul te kennen gegeven dat aftredend president Yahya Jammeh zijn soldij betaalt, dus dat Jammeh zijn bevelhebber is.

Veranderd

Dictator Jammeh gaf in eerste instantie – tot verbazing van veel waarnemers – zijn nederlaag tegenover oppositiekandidaat Adama Barrow toe, maar kwam daar een week later op terug. Hij trekt de validiteit van de uitslag in twijfel, nadat de kiescommissie enkele resultaten veranderde, hoewel het benadrukte dat de uitkomst dezelfde blijft.

Adama Barrow
Adama Barrow© Belga Image

Volgens de commissie won Barrow met 43,3 procent van de stemmen, tegenover 39,6 voor Jammeh.

Militaire interventie

Zowel de West-Afrikaanse landenorganisatie Ecowas, de Afrikaanse Unie als de Verenigde Naties roepen Jammeh op zijn nederlaag toch te erkennen. Dinsdag is een hoge Ecowas-delegatie, met onder meer Nobelprijswinnares en presidente van Liberia Ellen Johnson Sirleaf en Nigeriaans president Muhammadu Buhari, in de Gambiaanse hoofdstad Banjul voor ontmoetingen met zowel Jammeh als Barrow.

Zaterdag nog kreeg een Ecowas-vliegtuig met aan boord onder meer Johnson-Sirleaf geen toelating om te landen in Banjul. Ecowas-voorzitter Marcel de Souza noemde voor de aankomst van de delegatie in Banjul al aan dat een militaire interventie een ‘mogelijke oplossing’ is, maar dat diplomatie de voorkeur geniet.

Staatsgreep

Jammeh nam in 1994 bij een staatsgreep de macht over van Dawda Jawara, die het land sinds de onafhankelijkheid leidde, en regeert Gambia sindsdien met ijzeren vuist.

Onder Jammeh werd Afrika’s kleinste land, dat op de smalle kuststrook na volledig wordt omsloten door Senegal en bij ons vooral bekend is van zijn idyllische stranden, een van de meest repressieve dictaturen van het continent. Gambia prijkte vorig jaar bovenaan op het lijstje van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van herkomstlanden van bootvluchtelingen via de Middellandse Zee. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content