G7: ‘Geen enkele oplossing in Syrië mogelijk waarbij Assad aan de macht blijft’

© AFP

Er kan geen militaire oplossing zijn voor Syrië en Rusland moet “in zover als mogelijk” betrokken worden bij de vredesinspanningen. Dat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken in de Groep van Zeven overeengekomen.

“We geloven niet dat de militaire oplossing de juiste is”, zegt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano, die een vergadering voorzat van de G7 over Syrië in het Toscaanse Lucca. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Jordanië namen deel aan de vergadering. De ministers kwamen overeen dat Rusland niet moet geïsoleerd worden, maar “in zover als mogelijk betrokken worden bij het politieke overgangsproces in Syrië”, aldus Alfano.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel, heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson gezegd een “niet-gewelddadige, niet-militaire” oplossing voor Syrië na te streven. Gabriel prees een “heel realistisch en duidelijk standpunt” van Tillerson.

Tillerson zelf liet weten dat hij hoopt op een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad, “om een politieke oplossing te vinden voor de oorlog die zijn land verwoest”. “Wij hopen dat Assad geen deel meer uitmaakt van de toekomst van het land”, zo zei Tillerson aan enkele journalisten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zei dan weer dat het tijd is dat Rusland stopt het regime van Assad te steunen en te tonen dat het oprecht voor vrede werkt. “We zeggen aan de Russen: grijp deze mogelijkheid om jullie te distantiëren van de horror van het regime van Bashar al-Assad en eindelijk oprecht te tonen dat jullie vrede willen”, aldus Ayrault.

De G7-ministers zijn het eens dat er geen enkele oplossing in Syrië mogelijk is waarbij Assad nog aan de macht blijft, aldus nog de Franse minister. Een Brits voorstel om officieren van het Syrische en het Russische leger extra sancties op te leggen, werd niet gesteund door de G7.

Partner Content