Franse regering trekt geleidelijke verhoging pensioenleeftijd tijdelijk in

Protest tegen de Franse pensioenhervorming in Parijs, 11 januari 2020. © AFP

De Franse regering is bereid om een stuk uit de geplande pensioenhervorming in te trekken, met name de standaardleeftijd van pensioering vanaf 64 jaar. Dat blijkt uit een document dat de Franse premier Edouard Philippe zaterdag heeft overhandigd aan de vakbonden. Zaterdag kwamen in het land opnieuw tienduizenden betogers op straat.

De pensioenhervorming in Frankrijk veroorzaakt al enkele weken beroering. De meer gematigde vakbonden zijn bereid te spreken over de omvorming van de 42 bestaande pensioensystemen in Frankrijk naar één enkel systeem. Maar dat de standaardpensioenleeftijd zou opschuiven van 62 naar 64 jaar, zien ze niet zitten, zo lieten ze al weten.

Vakbonden die op een hardere lijn zitten, zoals de CGT, voeren verder actie tegen de hele geplande hervorming. Ook zaterdag zijn er betogingen tegen de pensioenplannen van de Franse regering.

‘Om mijn vertrouwen in de sociale partners aan te tonen, ben ik bereid de kortetermijnmaatregel in het wetsontwerp in te trekken, met name het geleidelijk optrekken van de pensioenleeftijd vanaf 2022 naar 64 jaar in 2027’, aldus de Franse premier.

Incidenten

Overal in Frankrijk zijn er zaterdag opnieuw betogingen geweest tegen de pensioenplannen van de Franse regering. In heel het land waren er in totaal 149.000 manifestanten, in de hoofdstad Parijs kwamen zo’n 21.000 betogers samen. Dat meldde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagavond.

In Parijs waren er incidenten. Manifestanten, van wie sommige gemaskerd, gooiden ramen aan diggelen en smeten met projectielen in de richting van de ordediensten. Die reageerden met traangas. De betogers kregen zaterdag de steun van honderden ‘gele hesjes’.

Volgens de communistische vakbond CGT waren er zaterdag in heel het land zo’n 500.000 betogers.

Donderdag werd ook al gemanifesteerd tegen de pensioenhervorming. In heel Frankrijk kwamen toen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 452.000 mensen op straat, van wie 56.000 in Parijs.

De vakbonden kondigden zaterdagavond aan dat er op donderdag 16 januari een nieuwe, grote staking gepland wordt tegen de hervormingsplannen van de pensioenen van de regering.

Partner Content