Franse presidentsverkiezingen: ook Macron nu voorwerp van onderzoek

Emmanuel Macron © Belga Image

Justitie in Frankrijk heeft een onderzoek geopend op verdenking van favoritisme, bij een verplaatsing van presidentskandidaat Emmanuel Macron naar Las Vegas in januari 2016.

Macron was op dat moment nog minister van Economie.

Het onderzoek is maandag geopend, zo meldt persagentschap AFP op basis van gerechtelijke bronnen, na een rapport van de Franse algemene inspectie van financiën (Inspection générale des finances, IGF) op 8 maart 2017.

Opdracht

Die inspectie vermoedt een misdrijf van favoritisme tijdens de organisatie van de ontmoeting met Franse ondernemers. Business France, een van de ministeries van Economie en Financiën afhankelijke faciliteit, had de opdracht zonder aanbesteding aan het Franse reclame- en communicatiebureau Havas toegekend.

Het satirische weekblad Le Canard Enchainé bracht de affaire aan het licht. Het weekblad schreef dat de kost van de avond was opgelopen tot 381.759 euro, waarvan 100.000 euro enkel aan hotelkosten.

Ontkend

Zelf ontkende Macron eerder al iedere verantwoordelijkheid. ‘Mijn ministerie heeft, toen ik minister was, steeds de regels van aanbestedingen en de openbare markten gerespecteerd’, aldus Macron. ‘Het gaat om een werkingsfout van Business France.’

Verschillende naasten van Macron in het ministerie van Economie, waren voormalige werknemers van Havas.

In opspraak

Vóór Macron, de oprichter van En Marche!, kwamen ook al zijn concurrenten François Fillon en Marine Le Pen in opspraak. De rechtse kandidaat Fillon wordt ervan beschuldigd fictieve jobs aan zijn vrouw en twee kinderen te hebben gegeven (lees meer), een zaak die ook door Le Canard Enchainé aan het licht werd gebracht. Le Pen van het FN zag haar parlementaire onschendbaarheid in het Europees Parlement opgeheven worden. Het Franse gerecht had daarop aangedrongen nadat ze in 2015 drie gewelddadige foto’s van terreurgroep IS, waaronder een beeld van het onthoofde lichaam van de Amerikaanse journalist James Foley, verspreid had via Twitter.

Het nieuwe onderzoek is ook pijnlijk voor Macron omdat hij het steeds beter doet in de peilingen. Zo sprong hij vorige week voor het eerst over Le Pen.

De Franse presidentsverkiezingen vinden plaats op 23 april (eerste ronde) en 7 mei 2017 (tweede ronde).

Partner Content